Áldozatsegítő kapta az idei „Balatoni Régió Közbiztonságáért” díjat

Idén a „Balaton Régió Közbiztonságáért” díjjal Fügedi Lászlót, a Fehér Gyűrű Áldozatsegítő Közhasznú Egyesület elnökét tüntették ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) pénteki, Siófokon tartott ülésén.

 

A díjazásra Kenéz István, Balatonlelle polgármestere tett javaslatot, amit a BFT Közbiztonsági Testületének díjbizottsága elfogadott.

A Balatonföldváron élő Fügedi László Érsekújváron született 1942-ben. Kezdetben az egyesület tagjaként, majd 2009-től a vezetőjeként – az Európa Parlament és Tanács 2001. március 15-én megjelent kerethatározatában leírt bűnmegelőzési és áldozatsegítési irányelveiben foglaltak alapján – részt vett a Balaton északi és déli partján szezonálisan működő áldozatsegítő irodák megszervezésében, működtetésében.

Nyelvismeretének is köszönhetően szoros munkakapcsolatot alakított ki a két legtöbb turistát küldő ország (Németország és Hollandia) magyarországi nagykövetségével, továbbá mindennapos munkakapcsolatot alakított ki a Balaton déli partjának polgármestereivel, a rendőr-kapitányságaival, és balatoni civil szervezetekkel.  Az irodák a magyar és a külföldi áldozatok részére is lelki, pszichológiai, jogi és anyagi segítséget nyújtottak és nyújtanak a mai napig.

Az áldozatsegítő közhasznú egyesület Fügedi László vezetése alatt komoly fejlődésnek indult. Jelenleg – a hét évvel ezelőtti hattal szemben – 23 irodát működtet. Az ORFK-val kötött megállapodás alapján újabb egész évben nyitva tartó irodák nyíltak a Balaton partján az elsőknek számító siófoki és balatonfüredi mellett Balatonalmádiban, Tapolcán, Keszthelyen, továbbá a Velencei tónál Gárdonyban.

Az eltelt 14 év alatt közel 8 ezer hazai és külföldi áldozat fordult segítségért az egyesület balatoni irodáihoz – hangzott el a díjátadó ünnepségen.

(18:29)