Albínó dámszarvast videóztak a Tapolcai-medencében

Rendkívül ritka, albínó dámszarvast örökített meg Varga Norbert a Tapolcai-medencében (ld.alább videó). A fényképész elmondta, most botlott bele harmadik alkalommal a gyönyörű sutába, de egyszer sem kereste célzottan – írja a  sokszinuvidek.24.hu. Tavaly Zalában albínó bivalyborjú született, a somogyi erdőkben pedig fehér őzbakot láttak.

Mint arról a hirbalaton.hu korábban hírt adott, albínó bivalyborjú született tavaly október végén a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Zalaváron.

A sonline.hu tavaly tavasszal arról adott hírt, hogy egy különleges, fehér őzbak él a somogyi erdők déli részén, amiről somogyi vadászok, erdőjárók számoltak be.

– Szinte minden esztendőben beszámolnak a vadászlapokban egy-egy fehér színű egyedről, de hazánkban nem túl gyakori – nyilatkozta Sugár László vadbiológus a lapnak. A professzor hozzátette: az ilyen egyedeknél pigmenthiány lép fel, úgynevezett flavizmus, ilyenkor a szemük barna színű. Albínó egyedeknél viszont a köröm, az orr előtti szőrtelen rész rózsaszín, a szem pedig piros.

– A pigmentált egyedek ugyanannyi ideig élnek, mint barna társaik. Ha nem domináns a gén, akkor viszont az állat utódai nem lesznek fehér színűek – mondta el a szakember. Hozzátette: ritkán a szarvasoknál is előfordul fehér bundájú egyed. A pigmenthiányos állatok nem élveznek védettséget, ki lehet lőni azokat. A népi babona szerint az a vadász, aki egy fehér őzet, vagy szarvast lő ki, egy éven belül meghal – írta a sonline.hu.

 

A Tapolca közelében észlelt albínó dámszarvasról a fotósa még ennyit mondott:

“A pontos élőhelyét nem szeretném elárulni, mert féltem a ritka állat. Nem lenne jó, ha szenzációra éhes videósok, fotósok lepnék el ezt a vidéket, hogy drónnal kergessék őt és a feje felett 3-5 méteres magasságból videózzák” –  a sokszinuvidek.24.hu beszámolója szerint.