Alapítója előtt tiszteleg a Balaton (Siófoki Hírek)

A Balaton Táncegyüttes 100 éve született alapítójának, koreográfusának emléke előtt nagyszabású táncszínházi produkcióval tiszteleg december 19-én. Együd Árpád a városnapon posztumusz díszpolgári címet kapott, a Balaton Tánc Egyesület javaslata nyomán.

Ahogyan Csuti Péter, a néptáncegyüttes egyik művészeti vezetője megjegyezte: ilyen nagy fába még sosem vágták a fejszéjüket.

„Ez lesz az első táncszínházi bemutatónk. Hónapok óta készülünk rá. Az autentikus néptánc-koreográfiákon kívül (Együd Árpád koreográfiái is megelevenednek) lesznek például részletek Bartók 44 hegedűduójából, színpadra visszük a siófoki népfőiskolát, megjelennek az Együd-féle népi- és sportjátékok. Az ötven fős tánckarban egybeforrnak az aktív táncosok, a szeniorok, valamint a legidősebb utánpótlás csapat a legkisebbekkel. Két zenekar is kísér: a Tarsoly, valamint Szemző Angéla és együttese. Vendég koreográfusok segítik a munkánkat, mondhatni a példaképeink: a 23 éve Siófokról, a Balaton Táncegyüttestől az Állami Népi Együtteshez került Sikentáncz Szilveszter, valamint Horváth Tibor és Zóka Éva, a Zselic együttes művészeti vezetői. Büszkeség és öröm velük dolgozni. A műsor zenei szerkesztője Bencze Mátyás, a Tarsoly zenekar prímása és Sikentáncz Szilveszter.”

Az est címéül, mottójául egy perőcsényi vőfélyversből vett sort választottak: „Önök színe előtt bátran megállottam” – karcolatok Együd Árpád életéből és munkásságából.

„Árpi bácsi az Ipoly-menti Perőcsényben született; akad hasonlóság az Ipoly-mente és Belső-Somogy népművészetében, azért is, mert mindkettő pásztorvidék – mondta a Siófoki Híreknek Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke, Örökös Aranysarkantyús Táncos. – Amikor a balatonosok megkerestek az emlékműsor ötletével, a kettőnk szándéka találkozott. Az elmúlt 23 év során mindig jöttem, ha hívtak, de gyakran gondoltam arra, hogy egy nagyobb szabású produkcióval is vissza kéne adnom valamit abból, amit itt, az induláskor kaptam. Árpi bácsi élete, munkássága a tánc nyelvén előadva – ez mindannyiónk szívéből, lelkéből való. Együd Árpád is sokat járta magnetofonjával az országot és a határon túli térséget, mostanában magam is gyakran kelek útra tanítani, több alkalommal a Kárpátaljára és a Vajdaságba is.”

A Siófokról indult néptáncos hozzátette: nagyon sokra tartja, hogy a Balaton Táncegyüttes két fiatal, saját nevelésű művészeti vezetője, Fodor Janka és Csuti Péter ilyen komoly produkció tervével állt elő, s hogy ennyire fontos számukra a hagyomány életben tartása.

Tamás Lóránt, a néptáncegyüttest működtető Balaton Tánc Egyesület elnöke (egyben a Balaton Bt, azaz a szenior csapat táncosa) azt hangsúlyozta: remélik, hogy a mostani együttműködés Sikentáncz Szilveszterrel és a vendég koreográfusokkal egy tartós közös munka kezdete. Az elnök azt is elárulta: bár az Együd-emlékév a december 19-i előadással véget ér, vannak még terveik egykori társalapítójuk emlékének ápolása terén. Szeretnék, ha a siófoki szabadtéri színpad Együd Árpád nevét venné fel és szobrot is állíthatnának neki ott. Kezdeményezésük nyomán a Somogy Megyei Néptánc Szövetség pedig elkezdte Együd Árpád hagyatékának (írott és hangzó anyagoknak, melyeknek egy része még nem került nyilvánosságra) az újrafeldolgozását, azért, hogy közkinccsé válhasson. A hagyaték Siófokon maradt kisebb részéből jelenleg is kiállítás látható a Kálmán Imre Emlékházban – írja a Siófoki Hírek.