Aláírásgyűjtés indult a Georgikon kar elcsatolása ellen (veszpresszo.hu)

A Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be – jelentette be szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Az ezzel kapcsolatos törvénymódosítást kedden nyújtotta be a szaktárca a parlamentnek. A tervezett intézkedés, amely a Pannon Egyetem feldarabolását jelentené, nagy felháborodást váltott ki Veszprémben és Keszthelyen is, ezért aláírásgyűjtés indult ellene – írja a veszpresszo.hu.

 

Az aláírásgyűjtést Molnár Tibor keszthelyi önkormányzati képviselő, a helyi Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület alelnöke kezdeményezte, aki a petícióban felszólítja az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg a 2011. évi CCIV. törvény módosítását, amely többek közt a Pannon Egyetem Georgikon Karának a Szent István Egyetembe való beolvasztásáról szól.

Indoklásában leírja többek között, hogy „..a gróf Festetics György által 1797-ben alapított Georgikon, amely korábban önálló egyetem volt, Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. Hagyományai, a hozzá kapcsolódó közösség és Balaton-parti elhelyezkedése egyedivé teszik a magyar felsőoktatáson belül. Az elmúlt évtizedek során a Pannon Egyetem agrártudományi karaként komoly eredményeket ért el a kutatások, pályázatok terén, jól együtt tudott működni a veszprémi székhelyű, eltérő profilú (pl. mérnöki, gazdaságtudományi, műszaki informatikai) karokkal.

A mostani törvényjavaslatot előkészítő szakmai előkészítő anyagokat (ha vannak ilyenek) nem osztották meg az egyetem vezetésével. Konkrét tervek híján az sem tudható, hogy mi lesz a Georgikon sorsa: önálló kar maradhat-e, vagy csak kampusz, esetleg egyszerű telephely. Utóbbi esetekben várható az oktatói, hallgatói és adminisztratív-technikai dolgozói állomány csökkenése, amely káros hatással lenne Keszthely városára is.”

Veszprém városára és a térségre is rendkívül kedvezőtlen hatása lenne a Georgikon elcsatolásának, hiszen az az anyaintézményt, a Pannon Egyetemet is veszélyeztetné. A kar tanulói létszáma nélkül az  egyetemi státusz is megkérdőjeleződne, és elesne többek között számos diáklétszámhoz kötődő európai uniós pályázati lehetőségtől.

A vespresszo.hu több helyi közéleti szereplőt is megszólaltatott az ügyben, és valamennyien az elcsatolás ellen foglaltak állást.

A petíció elérését is tartalmazó cikk itt olvasható.