Aktívak a halőrök a Balatonnál

Sajnos a júliusi statisztika sem javult, a halgazdálkodási társaság őrei hetvenméternyi hálót szedtek ki a Balatonból.


– A kánikulai napok sem szegték kedvét a szabálytalankodóknak, bőven akadt munkájuk társaságunk halászati őreinek. A hónap legnagyobb fogása hét varsa volt, melyeket Balatonboglárnál találtak meg, de még mindig sokan ülnek le engedély nélkül a tópartra – olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. oldalán.
Harmincnyolc esetben intézkedtek a halászati őrök, az esetek közel harmadában horgászengedély hiánya miatt kell majd büntetést fizetniük a szabálytalankodóknak. Tizennégy esetben állami jegyet sem, további öt esetben „csak” területi jegyet nem tudtak felmutatni az ellenőrzés alá volt horgászok.

Változatlanul sok volt ebben a hónapban is az őrizetlenül hagyott horgászeszköz és még mindig vannak olyanok, akik nem, vagy nem a valóságnak megfelelően vezetik a fogási naplót. Négyen akadtak fenn az ellenőrzésen azért, mert az előírtnál több bottal szerettek volna zsákmányt ejteni.

A július legnagyobb fogása két német állampolgárhoz köthető, akiket Balatonboglárnál értek tetten illegális halászeszközök használata közben. 18 méternyi varsa került elő azon az éjszakán.

(Ezzel kapcsolatos korábbi beszámolónkat itt olvashatják.)

70 méter hálót találtak a halőrök júliusban, 20-at a Kis-Balatonon, 50 métert pedig Vonyarcvashegynél szedtek fel,  egyik esetben sem sikerült az elkövetők nyomára bukkanni.