Akik nem külföldre, azok Budapestre és a Balatonhoz mennek dolgozni (nepszava.hu/mti)

Akik nem tudnak nyelveket és nincs megfelelő iskolai végzettségük, azok közül sokan költöznek országon belül is a jobb munkalehetőség reményében.  Jelentős népességváltozást okoz Magyarországon a külső és a belső migráció, a gazdaságilag fejletlenebb régiókban csökken a lakosságszám, a prosperáló vidékeken pedig növekszik.

Erről a Népszava írt keddi számában, a KSH legfrissebb adataira hivatkozva.

Magyarországon belül a munkaerő Budapestre és környékére, valamint a Nyugat-Dunántúlra vándorol elsősorban, a nyári szezonban pedig a Balatonhoz – magyarázta a lapnak Csepeli György szociológus, szociálpszichológus.

Úgy vélte, hogy az országon belül jellemzően azok költöznek el a jobb munkalehetőség reményében, akik nem beszélnek nyelveket, nincs megfelelő iskolai végzettségük. Kifejtette, hogy a kibocsátó régiók nem feltétlenül járnak rosszul az elvándorlással, mert akik elhagyják a településeket, a hátramaradt családtagoknak átutalják keresetük egy részét, s ezáltal az ő életszínvonalukat javítják. Elindul viszont a negatív spirál is: minél többen költöznek el, annál kevésbé lesz fejlődőképes a település.

Csepeli György szerint a megoldást a kiürülő régiókba irányuló betelepítési programok hozhatnák el.

A nepszava.hu teljes cikke itt olvasható Települések negatív spirálban címmel.