Akár még emelkedhetnek is a partközeli ingatlanok árai a Balatonnál (portfolio.hu)

Megjelent az OTP legfrissebb Lakóingatlan Értéktérképe, ami járási szinten mutatja be a lakásárak alakulását. Csakúgy, mint az árváltozásnál, természetesen az árszintnél is erős a kapcsolat a megyék és megyeszékhelyeik között. A látványos kivétel ezúttal is Somogy, ahol a forgalom továbbra is jelentős részét adó Balaton-parti települések víz közeli ingatlanjai átlagosan jóval drágábbak a kaposvári árszintnél.

Mint mindig, a tavalyi évben is Budapest lett a legdrágább, ahol átlagosan 628 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a lakások – írja a portfolio.hu.  A tavalyi árváltozások során kialakult átlagár-ranglista vidéken sem tartalmaz nagy meglepetést: a megyék között továbbra is Győr-Moson-Sopron a legdrágább, 364 ezer forintos átlagos négyzetméterárral és még Pest, Hajdú-Bihar és Vas megye van 300 ezer forintos négyzetméterár felett. Míg 2018-ban még hat megye nem érte el a 200 ezres szintet, tavaly már csak három maradt ez alatt. A legolcsóbb hagyományosan Nógrád megye, éppen átlépve a százezres árszintet.

A megyeszékhelyek ársorrendjének élbolya az elmúlt egy évben jelentősen átrendeződött. Míg 2018-ban még Győr volt a legdrágább megyeszékhely, tavaly már Debrecen (409 ezer forintos átlagos négyzetméterárral, egyedüliként a 400 ezres szint felett), miközben Győrt Veszprém, Székesfehérvár és Kecskemét is megelőzte. A sor másik végén változatlanul Salgótarján áll, először átlépve a százezres limitet (115 ezer Ft/m2).

A legdrágább 18 közé budapesti kerületeken kívül a Balatonfüredi (512 ezer Ft/m2), a Budakeszi (509 ezer Ft/m2) és a Siófoki (501 ezer Ft/m2) járás jutott be. A 340 ezer feletti kategóriába Budapest, Pest megye és a Balaton-part mellett (a fentieken kívül még a Fonyódi járás) még a Debreceni, Soproni, Székesfehérvári, Kecskeméti, Győri, Veszprémi és Gárdonyi járás került be.

A portfolio.hu előrejelzése szerint bár a járvány miatt sokan visszaesésre számítanak, az egyes országrészek között most is lesznek olyanok, ahol csökkenés helyett akár még emelkedhetnek is az árak. A Balaton környéke tipikusan ilyen, ugyanis a Balaton-parti településeken számos lakásfejlesztés zajlik, aminek magasabb áron értékesített lakásai felfelé húzhatják az átlagot, másrészt a távmunka lehetőségének elterjedésével emelkedhet a jó elhelyezkedésű, élhető környéken lévő ingatlanok iránti kereslet. Érdemes visszagondolni a 2008-as válságot követő évekre, amikor a Balaton melletti településeken az országos átlag fele volt csak a lakásárak csökkenésének mértéke – írják.