Akár a Balatonon is bevethető új vízimentő eszközöket terveztek egyetemisták (vizimentok.hu)

Vízimentő eszközöket terveztek a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karának formatervező művész és mérnök hallgatói. Kiderült, hogy az egyetem hallgatói közül többen dolgoznak vízimentőként a nyári szezonban, egyikük ráadásul profi oktató, rengeteg tapasztalattal. Ekkor keresték fel a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát, és együttműködési megállapodást kötöttek, melynek célja elsősorban a vízimentést támogató eszközök tervezése. 2020 őszén indították az első tervezési projektet: jelzőbóják tervezése volt a feladat.

(Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

Miért ne lehetne egy jelzőbója mentőeszköz is egyben, hiszen minden strandon ott sorakoznak a vízben?! Sőt, sokan éppen a bóják mentén úsznak a strandokon, adná magát, hogy kapaszkodót alakítsunk ki rajta, ami a bajbajutottakat segítheti. Az egyik legjobb terv egyébként egy török vendéghallgató munkája – Törökországot víz veszi körül, ott is aktuális téma a vízimentés – írja honlapján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Tavasszal ezt követte egy mentőtorony tervezése, melynek prototípusa hamarosan gyártásba kerül, illetve született egy diplomamunka is, egy különleges, rája formájú mentőbója, amely akár vízibiciklikre is felszerelhető. A vízibicikli jó buli, de használatakor nem kötelező a mentőmellény használata. Ha legalább egy mentőbója lenne rajta, az vészhelyzet esetén életet menthet.

„Igazán nagy öröm volt részt venni az egyetemisták projektjében. Élveztük a megbeszéléseket, vitákat, jó volt látni, hogy mennyi kreatív energiát képesek megmozgatni annak érdekében, hogy emberek életét tudjuk megmenteni – közösen! Hiszen, ha ezekkel az eszközökkel életeket mentünk, abban a tervezők is benne vannak. Nagyon sok fiatallal dolgozunk együtt, mivel vízimentőink nagy része fiatal felnőtt. Az innováció is a mindennapjaink része – sok mindent magunk fejlesztünk, mert nem találunk olyan eszközt, ami tökéletesen megfelelne egyes munkafolyamatokhoz. Az, hogy fiatal designerekket segíthettünk abban, hogy egy számunkra is fontos innováció jöjjön létre, különösen inspiráló érzés”

– mondta el Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke.

Oktatási szempontból is hálás feladat egy mentőeszköz: a hallgatóknak mindent alaposan át kell gondolniuk, hiszen egy apró részleten is emberélet múlhat. Meg kell érteniük, hogy nem bújhatnak az esztétika mögé, nincs kifogás: a design akkor jó, ha szélsőséges helyzetben, viharban, kritikus szituációban is jól működik az eszköz, és ha a használata egyértelmű. Valamint ha figyelemfelkeltő, karakteres formájú, messziről látható. Persze legyen „menő” is, mert fontos, hogy egy civil is lássa, érezze: ez egy profi, megbízható eszköz.