Akadnak már korcsolyázók a Balatonon, de még nem biztonságos a jég!

A hidegtől egyre hízik a jég a Balatonon, többen már rá is merészkedtek, de a vízirendészet szerint mindössze 4-6 centiméter vastag Siófoknál, vagyis még nem kellően vastag a biztonságos jégen tartózkodáshoz.

Akadnak akik a Balaton jegén való korcsolyázással kezdték az újévet, kihasználva, hogy egyre vastagabb, és összefüggőbb a tó jégborítása. A vízirendészet azonban óvatosságra int, hiszen legalább 10-12 centiméter vastagságú, kellő szilárdságú és homogén állagú az a jég, ami képes egyszerre több embert is megtartani.

A siófoki obszervatórium vezetője, Horváth Ákos tájékoztatása szerint további hideg napok jönnek, amelyek kedveznek a jegesedésnek, de hét közepén viharos erejű szél csaphat le a térségre, megtörve a jégborítást, jégtorlódásokat okozva.

A tóparti önkormányzatoknak minden esetre érdemes résen lenniük, ahogy hivatalosan is alkalmassá válik a Balaton jege a téli sportolásra, minél több helyen biztosítsanak korcsolyázásra kijelölt területeket. Így élvezhetik a legtöbben biztonságos körülmények között a téli Balatont.

(16:22)