Aggódnak Balatonvilágoson – napi ötezer vendéget várnak a Club Aligába tervezett fesztiválra (telex.hu)

Zamárdi helyett idén a jóval kisebb területű Balatonvilágoson szervezik meg a Strand Fesztivál utódját, a 10 Nap Strand fesztivált. A kétszer ötnapos rendezvényt a Club Aligában. Az egykori pártüdülőt viszont kizárólag a település kétsávos főútján lehet megközelíteni. A helyiek aggódnak a tömeg és a káosz miatt. 

 

Van olyan nyaralótulajdonos, aki attól tart, ha a Strand Fesztivált – újabb nevén 10 Nap Strand – Zamárdiból tényleg Balatonvilágosra költöztetik, a saját házába nem tud majd bejutni a tömegtől – írja összefoglalójában a telex.hu.  A településen ugyanis egyetlen kétsávos főúton lehet eljutni gyakorlatilag mindenhová, így a fesztivál területére is. És nem csak ő aggódik, az önkormányzat sok telefont kapott az utóbbi időben, és bár Balatonvilágos vezetése még múlt pénteken délelőtt is azzal nyugtatta őket, hogy „nem lesz semmiféle fesztivál”, a szervezők néhány órával később az MTI-vel mégis azt közölték: „Augusztus 18. és 22., valamint 25. és 29. között Balatonvilágoson rendezik meg a 10 Nap Strand fesztivált.”

A pénteki bejelentés előtt a szervezők, a település polgármestere és a képviselő-testület három tagja június 2-án ült le tárgyalni, a megbeszélésről viszont pont azokat a képviselőket értesítették az utolsó pillanatban – így ott sem voltak a találkozón –, akik „a leginkább kiállnak a helyiek érdekeiért”, ezt állítja Hanga László önkormányzati képviselő. Ő úgy tudja, az önkormányzat május 26-án kapta meg a szervezők megkeresését. De már néhány nappal korábban, május 21-én a Club Aliga honlapjára kikerült egy kérdőív, amiben olyan kérdéseket tettek fel, hogy:

Hasznosnak tartja-e, hogy a Club Aliga olyan rendezvényeknek, koncerteknek adjon helyet már az idei szezontól, amely a családosok, fiatalok és idősebbek számára is kikapcsolódást nyújthat? Mely rendezvényeket látná szívesen a Club Aliga szolgáltatásai között? (Kertmozi, koncertek, gyerekprogramok, kézműves workshopok, kulturális események, Dumaszínház-előadások)

Hanga szerint semmi nem garantálja, hogy a kérdőíveket kizárólag helyiek töltötték és töltik ki. A polgármester pedig egyáltalán nem kommunikál, holott a fesztivállal kapcsolatban bőven lenne kérdés –  mondja.

„Milyen anyagi haszna lesz a falunak abból, hogy a lakosságnak el kell viselni ezt az embertömeget? Hol tudják elhelyezni a szervezők ezt a rengeteg embert, ha a Club Aliga területén nincs kiadható szálláshely, és már a faluban is minden szállás foglalt? Ha a strandunk egy kempinggé alakul át a vízparttal együtt, hol fognak a helyiek és az itt nyaralók fürdeni? És egyáltalán, mettől meddig tartanak majd a színpadi rendezvények?”

– sorolja Hanga. Ő egyébként úgy sejti, hogy a fesztivál szervezői és a területet tulajdonló Pro-Mot Kft. már jóval korábban megállapodtak, és gyakorlatilag kész tények elé állították a helyi önkormányzatot.

„Az önkormányzattal, a település polgármesterével nemcsak egyeztetünk, de kifejezetten a velük való szoros kapcsolat és kérések, feltételek szerint alakítjuk a terveket, a programokat”

– válaszolta a Telex kérdésére Lobenwein Norbert, a Volt Produkció vezetője, a Mol Nagyon Balaton főszervezője.

Az egyik ilyen feltétel, hogy a helyiek a rendezvény ideje alatt is a megszokott helyen és feltételekkel strandolhassanak majd a Club Aliga területén, a fesztivál pedig egy önálló strandszakaszt alakít ki a vendégeinek. Emellett a kikötő zavartalan működését is biztosítaniuk kell. A szervezők azt is ígérik, ahogy Zamárdiban, Balatonvilágoson is ügyelnek majd a forgalomirányításra.

A szervezők szerint a 10 Nap Strand egyébként kisebb és hosszabb lesz. Balatonvilágoson két színpad, tábortűz, kertmozi, előadások, beszélgetések és vízparti játékok, valamint száznál is több zenekar és dj várja majd a közönséget. Olyan előadók – Ákos, a Halott Pénz, a Tankcsapda, Majka és Curtis, a Punnany Massif és a Bagossy Brothers Company – is fellépnek majd, akik miatt általában nagy tömegek mozdulnak meg. Ez várhatóan most is így lesz, már csak azért is, mert idén a Volt, a Balaton Sound és a Sziget is elmarad, és a Fezent sem tartják meg a külföldi fellépők visszamondásai miatt.

A balatonvilágosi fesztiválon napi ötezer vendéget fogadnak majd, amely Lobenwein szerint a Strand Fesztivál kapacitásának töredéke. A két színpad mellett pedig egy nagyszínpaddal is készülnek, ennek a programja éjfélkor ér véget.