Ágazatonként és régiónként is eltérő a minimálbér-emelés hatása (turizmus.com)

2022. január 1-jétől a bruttó minimálbér 200 ezer, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintra emelkedett. A turizmus.com annak járt utána, ez mekkora plusz terhet ró a turizmusban és a vendéglátásban érdekelt vállalkozásokra.

 

A béremelésből fakadó munkáltatói terhek növekedésének kompenzálására ugyanakkor a kormányzat számos adókedvezményt is bevezetett januártól. A munkáltatóknak 2022-től 2,5 százalékkal csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, eltörölték az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást, a kisvállalati adó mértéke pedig 10 százalékra mérséklődött, a kis- és középvállalkozásoknak továbbra is csak a helyi iparűzési adó felét kell befizetniük az önkormányzatoknak.

A bevezetőben jelzett összeget azok kapják meg, akik főállásban, azaz heti 36 óránál többet dolgoznak. A havi minimálbérrel együtt a heti minimálbér is nő: 2022-ben a havi munkabér 30%-a, azaz 60 000 forint lesz, míg a napi minimálbér a havi munkabér 1/30-a, azaz 6 667 forint.

A minimálbért, hivatalos nevén a kötelező legkisebb munkabért minden munkavállaló számára ki kell fizetni annak, aki főállású dolgozóként van bejelentve.

„A minimálbér és garantált bérminimum emelésének ügyében társszövetségeink segítségével felmérést végeztünk azok lehetséges hatásáról. A megkérdezettek 9%-a értékelte úgy, hogy ez neki nem fog nehézséget okozni, 71% megfelelő szintű járulékcsökkentés mellett elképzelhetőnek tartotta az emelés végrehajtását, míg 20% járulékcsökkentés mellett sem tartotta megvalósíthatónak ezt a mértékű emelést. Ágazatonként is voltak eltérések, a szálláshely-szolgáltatók 37,8%-a, a kereskedelmi vendéglátók 52,4%-a, a közétkeztetők 50%-a, a rendezvényszervezők 42%-a és az utazásszervezők 57%-a vélte úgy, hogy nem tudja kigazdálkodni ezeket az emeléseket” – osztotta meg lapunkkal az első visszajelzéseket Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) főtitkára.

A felmérés szerint különösen nagy különbségek mutatkoznak földrajzi tekintetben, Budapest és a központi régió esetében a válaszadók 30%-a vélte úgy, hogy nem fogja tudni kezelni ezt a mértékű emelést, az egyéb kiemelt turisztikai térségekben 45% gondolja így, míg a többi régióban 60% az emelésekkel boldogulni nem tudók aránya – írja a turizmus.com.