Adventi várakozás ablakról ablakra

Ablakdíszítő mozgalom indult adventkor Balatonszárszón a Nők a Balatonért Egyesület helyi csoportjának ötlete nyomán. A szervezők 24 napon keresztül esti séta keretében keresik fel az aktuális házat, intézményt, üzletet, melynek helyszínét az induláskor még  homály fedi – tudta meg a hirbalaton.hu a szárszói csoport vezetőjétől, Kusiak Grazynatól.

2006 óta öltöztetik ünneplőbe az épületeket Balatonszárszón a NABE bíztatására, a mozgalom idén kissé átalakult. Arra kérték a helyeiket, hogy saját és a járókelők gyönyörűségére öltöztessék ünnepi díszbe ablakaikat. 24 nap alatt 24 helyszínt keresnek fel az „ítészek”. A megszámozott ablakok sorrendjét sorsolással döntötték el, a házigazdák mellett csak egy szervező ismeri a soron következő helyszínt.

A keresés megkönnyítése érdekében négy részre osztották a települést, esténként 18 órakor indul az egyre bővülő számú csapat a községháza elől, felfedező körútra. Amit nyerhetnek a csatlakozók: jó hangulat, jóízű beszélgetések és egy kis testmozgás.

Az ötletgazda Tókáné Rózsa Andrea nem a versengést, sokkal inkább a kapcsolatok ápolását tartotta fontosnak az ötlet megálmodásakor.  A közös esti séták  jó alkalmat teremtenek az egymásra figyelésre, az emberi kapcsolatok ápolására.