Advent a gyenesdiási piacon (TV Keszthely)

A példamutatóan összetartó piaci vállalkozók az adventi időszakban is várják a látogatókat Gyenesdiáson. “Advent a piacon” címmel idén első alkalommal indult az a kezdeményezés, amivel szeretnék bizonyítani: az embereknek szükségük van valamilyen programra, kikapcsolódásra. Nem csak a karácsonyvárás vasárnapjain, hanem szombatonként is nyitva lesz a piac.

Hét faház várja ünnepi kínálattal az ide látogatókat, az adventi hétvégékre alkalomhoz illő termékekkel, különleges finomságokkal készülnek, szombatonként pedig kézművesek is kínálják a termékeiket. Ezen a hétvégén az adventi koszorúk és egyéb gyertyás készítmények voltak a legkeresettebbek, de természetesen más termékeket is keresnek a vásárlók.

“Asztaldíszek, ugye az ajtók elé a grincsfák, az ablakba ezek a mostani divatos karikás, világítós díszek. Mellette még a kis kiegészítők, amiket közben ajándékba tudnak adni egymásnak. Ez az advent ez jó, mert ugye négy héten keresztül húzódik, és így egyre több mindent tudunk készíteni”

– mondta a TV Keszthelynek az egyik kereskedő, Lukovicsné Pintér Ibolya.

A gyenesdiási piacot az adventi időszakra  ünnepi díszbe öltöztették. Az újonnan megvásárolt hangrendszerből karácsonyi zene szól. Családokat, baráti társaságokat és mindenkit várnak, aki karácsonyi lázban ég. Az egyesületi formában működő piaci vállalkozói kör már tavaly szeretett volna hasonló rendezvényt, ám a pandémia miatti szigorúbb szabályoknak köszönhetően erre nem volt lehetőség. László Beáta Katalin, a Gyenesdiás Közösségi Életéért Egyesület titkára hozzátette:

“Egy picit azóta megerősödtünk úgy, hogy támogatásokat sikerült ehhez igénybe venni, ennek köszönhetően szól itt a zene felül. Hosszabb idő volt arra, hogy megtervezzük egyáltalán az év végi nyitvatartást, amit szívesen vettek tőlünk, hogy mi úgy adtuk ezt, hogy lesz kereslet a vendégek részéről.”

A több, mint tíz éves piac ezzel a lépéssel négy évszakossá vált.

“Olyan adventi, karácsonyi kínálat jelent meg, ami impozáns önmagában is. A 71-es út mentén hógömbökkel a világítottuk ki a település keresztmetszetét, főbb útjait. Természetesen ezen túl a községháza mellett a települési karácsonyfát fel fogjuk állítani. A Betlehem állni fog és természetesen a Betlehem mellett az összefogás koszorúján is meglesznek gyújtva a gyertyák, amik jelképezik azt is, hogy minden héten megemlékezünk a Krisztus várásról” 

– fogalmazott a település polgármestere, Gál Lajos.

A piac minden adventi hétvégén, szombaton és vasárnap 11 órától 19 óráig várja a látogatókat.