Adománygyűjtésről ad felvilágosítást a gyenesdiási könyvelőiroda (inforegio.hu)

A gyenesdiási könyvelőiroda az évek során tapasztalatot gyűjtött az adományozással és adománygyűjtéssel kapcsolatosan. Az a tapasztalatuk, hogy azok a civil szervezetek kapnak sok adományt, amelyek az adományok felhasználásáról tájékoztatják az adományozókat. Érdemes a tájékoztatásra nagy hangsúlyt fektetni.

Adományt több módon lehet gyűjteni. Egyrészt az adománygyűjtő nevével és elérhetőségével ellátott, zárt gyűjtőládában. Felnyitásakor a gyűjtő legalább kettő képviselőjének jelen kell lenni és jegyzőkönyvet kell készíteni a láda állapotáról és az adomány mennyiségéről – mondta el az inforegio.hu összefoglalójában a gyenesdiási Könyvel-Velem kft. mérlegképes könyvelője, Csite Andrásné.

Interneten és telefonos adománygyűjtő számokon is megvalósítható a gyűjtés. Ezekben az esetekben is gondoskodni kell az adományozott azonosíthatóságáról. Erre jellemző, hogy rövid idő alatt nagyon sok ember érhető el és viszonylag kicsi összegekből jelentős mértékű adomány összegyűlhet. Napjainkban szívesen használják az adományozás e módját, mivel mobiltelefonnal szinte már mindenki rendelkezik, így gyors és egyszerű.

Az is előfordul, hogy jótékonysági vagy iskolai rendezvényeken árusított termékeket magánszemélyek állítanak elő, magánszemélyek árusítják, akik nem tekinthetők az áfatörvény alanyának, mivel a végzett tevékenység nem tekinthető gazdasági tevékenységnek. Ebből következően nem kell az eladásokról bizonylatot kiállítani, hanem a befolyt összeg – jegyzőkönyv alapján – egy összegben számolható el bevételként.

Az 1% felajánlása megszerzéséért folytatott kampány is adománygyűjtésnek minősül. Adóbevallási időszakban a bevallással egyidejűleg minden adózó rendelkezhet az általa választott egyház, vagy civil szervezet támogatásáról. A helyes választásban segít a birosag.hu civil szervezet adatbázis, figyelemmel kísérhető a választott civil szervezet honlapja, valamint sajtóorgánumok és más személy ajánlása. Az 1 százalék kiutalást kapott szervezeteket a kapott támogatás felhasználásáról a NAV ellenőrzi – sorolta a tipikus eseteket és adott részletes tanácsokat Csite Andrásné.

Ám nem csak szervezetek indíthatnak gyűjtés céljai eléréséért, az is előfordul – nem is ritkán – hogy magánszemélyek kérnek segítséget.- A társadalom érzékenységét jelzi, hogy bajba jutott, beteg embertársukon próbál így segíteni szűkebb és tágabb környezete. Ebben az esetben az ellenszolgáltatásmentes adományozást feltételezzük. Felmerül a kérdés, ebben az esetben kell-e adózni a rászorulónak. Ha egy magánszemély nyilvánosan, bárki által hozzáférhető módon közzétett felhívás alapján gyűjt adományokat jótékony célra, úgy azután sem személyi jövedelemadó, sem ajándékozási illetékfizetési kötelezettsége nem keletkezik. Ez illetékmentes vagyonszerzés. Ám erre is vonatkozik a bejelentési kötelezettség az adóhivatal felé az esetben, ha a közadakozás tényéről okiratot állítottak ki, vagy annak összege a 150 ezer forintot meghaladja – hívta fel a figyelmet a szakember.