Adóhivatali razzia indul a Balaton partján (magyarnemzet.hu)

Itt a nyár, a kánikula, sokan – érthetően – azt tervezgetik, hol nyaraljanak hosszabb vagy rövidebb ideig a következő hetekben. Hasonló tervezgetést hajthattak végre a Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) is, de a szervezetnél nem a szabadidő eltöltése volt a kérdés. Sokkal inkább az, hol lesznek idehaza nyaraló tömegek, hol lehet szükség az adószabályok betartásának fokozottabb ellenőrzésére. Hol indul razzia? A nyilvánvaló válasz idén az volt: a Balaton környékén.

 

Mint a hivatal legfrissebb ellenőrzési tervéből kiderült, a NAV emberei július­ban és augusztusban összehangoltan ellenőrzik a Balaton környéki települések kereskedőit és szolgáltatóit. A razzia alkalmával az adóhivatal munkatársai leginkább azokra a tényezőkre figyelnek, amelyekre más esetekben is szoktak. Fontos kérdés lesz, hogy a kereskedő, a szolgáltató átadja-e vevőjének, ügyfelének a nyugtát, a számlát. Lényeges emellett az is, hogy a vállalkozások megfelelően használják-e online pénztárgépüket és bejelentették-e alkalmazottaikat. A trafikosok és az alkoholos italok árusítói szintén számíthatnak ellenőrzésre.

Kiemelendő, hogy az adóhivatal nem vaktában lövöldöz majd a Balaton partján.
A razzia alkalmával az ellenőrök elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piaci árusokat és strandokon működő vállalkozásokat keresik majd fel.

A cikk folytatása itt elolvasható.