Adócsökkentés és fejlesztések Nagyvázsonyban

Csökkentette a kommunális adót Nagyvázsony Község Önkormányzata, a Kinizsi Vár pedig kézzel fogható nyereséget termelt 2017-ben- adta hírül a település honlapja. Sem adócsökkentésre, sem a vár nyereséges üzemeltetésére korábban nem volt példa, utóbbi a korábbi években a téli béreket sem tudta kitermelni.

Nagyvázsony Képviselő-testületének döntése értelmében a településen a kommunális adó 10%-kal csökken 2018. évtől. Ez azt jelenti, hogy ingatlanonként 1000 Ft-tal csökken az adott ingatlan adóterhe. Adócsökkentésre a település történetében először került sor, melyet az elmúlt időszak átgondolt gazdálkodása tett lehetővé- írja a nagyvazsony.hu.

Idén először kézzel fogható nyereséget termelt a Kinizsi vár Nagyvázsonynak. Az önkormányzat úgy üzemeltette az erődítményt 2017-ben, hogy bevételeiből ki tudja fizetni a 2018-as holtszezonban, januártól márciusig a béreket is. Erre az elmúlt években soha nem volt példa. A Kinizsi-vár ezenfelül új szolgáltatásokat tudott bevezetni a településen. Ezek közül a legkiemelkedőbb az elektromos buszjárat beindítása volt.

A népszerű turisztikai célpont jelentős fejlesztés előtt áll. Uniós forrásból újul meg a   torony, a torony-kápolna és a belső kapu közötti palotaszárny, visszaépítik a belső csapóhidat.  A palotában nagytermet, foglalkoztató termeket, 3D-s vetítőtermet alakítanak ki, de  lesz múzeumpedagógiai részleg és interaktív szimulátorjátékokat is kipróbálhatnak a látogatók 2019-től  A  fejlesztés érinti az ún. „kirendeltség-épületet” is, amelyből látogatóközpont lesz pénztárral, mini-látogatóközponttal, kávézóval.

A munka  jövő tavasszal a tervezéssel, közbeszerzéssel kezdődik és előreláthatólag 2019 nyarán ér véget. A várfejlesztés terveit a december 13-i Közéleti Kávéházban mutatják be a Magyar Államot képviselő szakemberek.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy mind a kivitelezésben, mind a működtetésben jelen legyenek a helyi vállalkozások, szolgáltatók is. Ez kötelező eleme is a programnak.