A vízügy kapukat nyitott a Balatonra, a civileken a sor

Több tucat balatoni stégbejárót szabadítottak meg lezárt kapuiktól az elmúlt két hétben, főleg a déli parton, a vízügy határozott fellépésének köszönhetően. A  legtöbben maguk szerelték le a stégkapuikat, miután megkapták a felszólító levelet, azonban a kaputartó rudak, lécek a helyükön maradtak. A civilek segíthetik a kevés munkaerővel és forrással rendelkező vízügy munkáját, ha szemmel tartják, ne kerüljenek vissza a szabálytalan kapuk a közterületekről tóba vezető bejáróstégekre.

 

A nyár elején a vízügy illegális építmények eltávolításába kezdett a Balaton keleti partjain, aminek köszönhetően látványosan kulturáltabbá vált a kőgát Balatonfűzfő és Balatonkenese között. Június utolsó hetében pedig felhívások jelentek meg dél-balatoni illegális stégkapukon, miszerint 5 napja van a tulajdonosoknak az elbontásra, különben a vízügy teszi meg borsosabb áron, a tulajdonos költségén. Ahol a bejáróstégnek nincs engedélye, ott azt is elbontják, ahol az rendben van, onnan csak a kaput kell eltávolítani.

Mint arról korábban hírt adtunk, a Balatonon tilos a közterületről vízbe vezető stégekre kaput, kerítést tenni, mégsem szereztek érvényt ennek a jogszabálynak hosszú éveken, sőt évtizedeken át. Az ilyen bejáróstégek lezárása főként a déli parton vált divattá.

Információink szerint a vízügy adott türelmi időt annak aki kért. Továbbra is akad pár ellenálló, akiknél a vízügy teszi meg a szükséges lépéseket. Olyan is akadt, aki az utolsó pillanatig kivárt, hátha csak ijesztgetésről van szó, de az esetek túlnyomó többségében az érintettek maguk nyitották meg az eddig lezárt stégeiket.

Korábban a tó keleti része volt soron, várhatóan most, a déli part után a nyugati partok következnek. Első körben a szabálytalan kapukat kell lebontani, de a bejárások alkalmával nem kerülik el a hatóságok figyelmét a szabálytalanul létesített stégek sem.

Kapu volt..

 

..kapu nincs, azon a bélatelepi stégbejárón, amelynek szabálytalansága miatt már a 2021-es létesítésekor bejelentést tettek civilek (olvasói fotók)