A vízügy folytatja harcát: indul Balatonfűzfőn és Balatonkenesén is az illegális víziállások, bejáróstégek felszámolása

A Balaton medrének kezelője, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltsége 2024. június 10-én Balatonfűzfő és Balatonkenese térségében folytatja az illegális, engedély nélkül telepített víziállások (bejárók, stégek) bontását – olvasható az igazgatóság honlapján. A HírBalaton információi szerint az érintetteket előre kiértesítették, akik közül sokan már a hétvégén megtették, még többen ígéretet tettek rá, hogy maguk bontják el az engedély nélküli felépítményeiket. Valamilyen engedéllyel a több mint száz érintett többsége rendelkezik, csak éppen nem oda, nem úgy és nem akkora bejárót, stéget, építményt létesített, mint amire az engedélye szól. Helyenként valóságos bódévárosok épültek a vízben. A vízügy munkáját az érintett önkormányzatok most is segítik a tómederből kiszedett roncsok, hulladék elszállításának megoldásával.

 

A vízügyi igazgatóság honlapján június 6.-án megjelent felszólítás szerint:

A Balaton tómeder a Magyar Állam tulajdonában, és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVIZIG) kezelésében áll, ezért víziállások (pl. stégek, bejárók) csak a vonatkozó jogszabályok betartásával, a vízügyi igazgatóság, mint mederkezelő hozzájárulásával, meghatározott időtartamra létesíthetők. (A létesítés feltételeiről a www.kdtvizig.hu honlapon részletes információ található.)

A jelenlegi bontással érintett illegális létesítmények a vasúti pályatest hullámzás és jégzajlás elleni védelmét biztosító kőszórásos párhuzamművön engedély nélkül elhelyezett vagy ahhoz kapcsolódó horgászhelyek, melyeket közlekedésbiztonsági és balesetvédelmi szempontok miatt szükséges felszámolni.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság elkötelezett a jogszabályok betartása és betartatása mellett a Balaton mederhasználatait illetően. Ennek során  ellenőrizzük az állami területen, a tó medrében, vagy a mederhez kapcsolódva engedély nélkül létesített víziállásokat. Az ellenőrzést követően megtörténik a tulajdonosok figyelmeztetése és csak a folyamat eredménytelensége esetén kerül sor az eltávolításra, a meder eredeti állapotának helyreállítására. A bontás minden esetben az illetékes önkormányzat értesítésével és jóváhagyásával, esetenként a vízirendészet bevonásával zajlik.

A jelenleg érintett, engedély nélkül telepített víziállásokra a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltségének munkatársai táblákat helyeztek el, kérve a tulajdonost az építmény biztonságos eltávolítására.

Ennek elmaradása esetén a bontást 2024. június 10. határidővel a vízügyi igazgatóság munkatársai végzik el.

Kérjük az érintettek megértését és együttműködését!