A vízrendszerek téliesítésére hívja fel a figyelmet a Dunántúli Regionális Vízmű

Az elmúlt két télen a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szakembereinek összesen csaknem 380 esetben kellett javítaniuk vagy cserélniük az elfagyott vízmérőket. A mérőeszközök elfagyása háztartásonként minimum közel harmincezer forint pluszkiadást jelent, nem beszélve arról, hogy az így elfolyt víz költségét is a felhasználóknak kell megtéríteniük. Pedig a vízmérők elfagyását némi elővigyázatossággal könnyen meg lehet előzni.

2017-ben rekordmennyiségű vízmérő fagyott el a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. működési területén található háztartásokban, a szakembereknek ugyanis 6000 esetben kellett elvégezniük a vízmérők javítását vagy cseréjét. Bár az elmúlt két télen jóval kevesebb, összesen 380 vízmérő cseréjére volt szükség, érdemes a téli hónapokra már időben felkészülni, hiszen az előzetes előrejelzések alapján idén kifejezetten hideg télre számíthatunk.

A vízmérő rendszeres ellenőrzése és a házi ivóvízhálózat karbantartása a felhasználók jogszabályban rögzített feladata, így a fagyás miatt megrongálódott vízmérők javítása, pótlása, az új mérők hitelesítése, valamint az elfolyt víz költsége is mind a felhasználót terheli.  Az elfagyott vízmérő cseréje egyáltalán nem olcsó mulatság. A díjat a felhasználónak a vízmérő átmérője alapján kell fizetnie, a legkisebb, DN 15 mm átmérőjű vízmérő esetén a legalacsonyabb az összeg, bruttó 28.575 Ft.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a vízmérő elfagyását?

A legfontosabb feladat a vízakna búvónyílásának hőszigetelő anyaggal (hungarocellel) való szigetelése. Mindenképpen érdemes az akna mennyezetét, azaz belülről az aknafedlapot, valamint az aknaoldalfalait is leszigetelni, az aljzata azonban szabadon maradhat.
A lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását is mindenképpen ellenőrizni kell – fontos továbbá, hogy ne legyenek hézagok, amelyen keresztül a kinti hideg levegő az aknába áramolhat.

Télen a nem lakott épületek esetében a legbiztosabb, ha minden kültéri vízaknát és csapot teljesen víztelenítünk – ezt a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével lehet elvégezni, emellett javasolt elzárni a közterület felé eső csapot is.

A hibák mielőbbi azonosítása érdekében fontos a télen nem használt ingatlanok rendszeres ellenőrzése.

Intő jel lehet, ha az épületben nem, vagy csak alig folyik víz a csapból – ebben az esetben haladéktalanul értesíteni kell a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szakembereit az alábbi telefonszámon:

DRV-infovonal: +36 80 240 240/1-es menüpont, hibabejelentés