A vízirendőröket nehezebb pótolni, mint a szárazföldieket (alfahir.hu)

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányságon a rendszeresített státuszok száma 80, amelyből 2016. január 1-jén 64, míg 2017. július 1-jén 58 státusz volt betöltve – áll Pintér Sándor belügyminiszternek egy politikus kérdéseire adott válaszában. Az alfahir.hu értesülései szerint a turisztikai szezon biztosításához barcsi, vagyis drávai vízirendőröket is átcsoportosítottak a Balatonra.

 

Az alfahir.hu leszerelt vízirendőröktől, valamint a balatoni vízirendészet mindennapjaira rálátó szakemberektől megtudta,  hogy szépen lassan elfogyott a kenesei vízirendészeti őrs. Hat-nyolc fős volt az ottani állomány, melyből korábban egyszerre hárman estek ki egy súlyos, halállal is járó közúti baleset nyomán, melynek vétlen részese volt a kenesei őrs parancsnoka és két járőre is. Azóta nincs tiszti beosztású őrsparancsnok, s mivel később tovább csökkent az állomány, a balatonfüredi őrshöz csatolták a keneseit. A hírportál értesülései szerint az elmúlt években többen hagyták el a balatoni vízirendészet állományát, mint ahány új erőt fel tudtak venni. „Egy idő után megunják a hajóvezetői fizetést, többre vágynak – így egy korábbi vízirendőr. – Akad, aki mosogatni ment Ausztriába, más tetováló szalont nyitott, van, aki a rendőrségen belül maradt, de más erőkhöz ment”.

A beszámolók szerint a vízirendőröket jóval nehezebb pótolni, mint a szárazföldieket, hiszen rendészeti iskolából nem számíthatnak utánpótlásra, helyben kapnak speciális kiképzést és „négy-öt év, mire hajóvezető lesz, mire önálló feladatokat is rá lehet bízni”.

A turisztikai szezon biztonságát nem veszélyezteti az elvándorlás, mert a Somogy megyei főkapitány a nyárra barcsi, vagyis drávai vízirendőrökkel erősítette meg a balatoni állományt, mely az elmúlt napokban a vizes világbajnokság füredi helyszínén is igyekezett helytállni. „A Balaton vízirendőri csapatának a magja stabil, állandó, az volt mindig az elv, hogy inkább legyünk kevesen, de jók, mintsem felhíguljon az állomány” – mondta a hírportálnak egy szakember.