A vízek veszélyeiről szól a vízimentők legújabb kisfilmsorozata (vizimentok.hu)

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számos kisfilmet mutat be a nyár folyamán olyan veszélyekről, amelyekkel nap, mint nap találkozhat a strandoló, a vízitúrázó, a horgász, de gyakran figyelmen kívül hagyjuk ezeket, vagy nem is tudunk ezekről a veszélyekről. A rövid (1-1,5 perces) filmeket a Facebook oldalukon, illetve Youtube csatornájukon teszik közzé.

A fürdőzők, a vízisportokat űzők leginkább azért kerülnek veszélybe, mert nem készülnek fel olyan helyzetekre, amelyek balesetet vagy tragédiát okozhatnak az élő vizeken. Nem kell félni a vizeken való sportolástól, csak tudatosítani kell magunkban, hogy milyen veszélyekkel kell alkalomadtán szembe néznünk. Illetve nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy nekünk milyen tudásunk és milyen korlátaink vannak. Ezek tudatosításában szeretnének rövid videóikkal segíteni, így a tragédiákat elkerülni – írják a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának honlapján.

A filmek szlogenje “A baj előtti pillanatig nem volt baj” arra utal, hogy a veszélyes, nehéz helyzetekre előzetesen kell felkészülni. Hiszen nagyon sok probléma, tragédia megelőzhető úgy, hogy magunkra vesszük a megfelelő mentőeszközöket, és tisztában vagyunk azzal, hogy aznap mit bírunk fizikailag és mentálisan. És azt is feltétlenül át kell gondolni, hogy mit enged számunkra az aznapi időjárás. Ezt is sokan elfelejtik.

A szlogen azt is sugallja, hogy mindenki azt hiszi, a vízbefulladás csak másokkal történhet meg (azokkal, akikről a hírekben olvasunk). Sajnos sokszor mentettek olyan embert, aki elmondása szerint jó úszó volt, és biztonságban érezte magát a természetes vizekben.

A videósorozat első részei a vízitúrázókhoz szólnak. Magyarországon szerencsére számos túrázásra alkalmas folyó és állóvíz található, érdemes kipróbálni az evezést, mert páratlan élményben lehet részünk. Azonban veszélybe is kerülhetünk, ha nem megfelelően készülünk fel az evezésre.