A viharos időben 27 embert mentettek ki a Balatonból

A szeles időben, II. fokú viharjelzés idején 27 embert kellett kimenteniük a vízirendőröknek a Balatonból vasárnap – tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a hirbalaton.hu-t.

A nap folyamán több vitorlás műszaki hiba miatt nem tudott biztonságosan partot érni, vagy akadt fent homokpadon. Az erős, viharos szél miatti hullámzásban kishajóval, kajakkal és gumicsónakkal is elsodródtak, két szörfös pedig annyira kimerült, hogy a vízirendőrök segítsége nélkül egyikük sem tudott volna partra jutni.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható viharos, mégis rendkívül meleg, váltakozó időjárás nagyban kihat mindenki szervezetére, főleg az idősebbekére. A vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).