Többen bajba kerültek a vízen másodfokú viharjelzés idején

A Balaton vízterületén 2018. július 17-én a II. fokú viharjelzés volt érvényben, amikor az erős szél és hullámzás miatt a strandolók gumimatraccal, sup deszkával sodródtak, Fonyódnál pedig egy vitorlás futott homokpadra, fedélzetén négy fővel. A bajbajutottakat az egyenruhások biztonságban a közeli partra szállították – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

 

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az esetke kapcsán is felhívja a figyelmet, hogy a vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen nagyon gyorsan kialakulhat egy veszélyhelyzet.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ilyenkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni, valamint csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével) tilos. A viharjelzés figyelembevételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!