A vidra az év emlőse 2020-ban (Keszthelyi TV)

A vidra lett az év emlőse 2020-ban. Az Agrárminisztérium Vadonleső Programja 2014 óta választja ki az év emlősét, amellyel nem csak az adott állatfajra, hanem annak élőhelyére is szeretné ráirányítani a figyelmet. A vidra populáció hazánkban a Nyugat- és Dél-Dunántúlon a legnagyobb, becslések szerint a Kis-Balatonnál mintegy 50 vidracsalád él.

A rejtőzködő életmódot folytató emlőst nagyon ritkán lehet lencsevégre kapni, hiszen amellett, hogy leginkább éjszaka aktív, nagyon fürge is. A természetvédelmi őrök az esetek többségében csak a vidrák nyomait fedezik fel a különböző vizes élőhelyeken – mondta Rozner György tájegységvezető, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre a Keszthelyi Tv Híradójának.

A vidra ürüléke jellemzően halpikkelyeket tartalmaz, ezáltal jól beazonosítható a szakemberek számára. Emellett a Kis-Balatonnál is számos vidra csapás látható, az az útvonal, ahol az emlős a víz és a szárazföld között közlekedik. Egyes becslések szerint a Kis-Balaton területén mintegy 50 vidracsalád él, ez európai viszonylatban nagyon magas szám.

„Fokozottan védett állatunk, nagyon megritkult Európában az állománya. Magyarország még jól áll, azt lehet mondani, nálunk a környezetszennyezés és a vizek állapota elég jó ahhoz, hogy nagyon komoly állományt tartsunk fenn belőle. Ebből leginkább a Dél-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl az országban a legerősebb, tehát Somogy, Zala kimondottan gazdag vidrában.” – tájékoztatott Rozner György.

Az év emlősét 2014 óta a Vadonleső Program választja meg. Az idei évben először került reflektorfénybe egy vizes élőhelyhez köthető ragadozó. A nálunk élő vidrák elsősorban éjjel aktívak, napi útjuk során akár 8-10 kilométert is megtehetnek. A hímek vadászterülete több nőstényét is lefedheti, de az anyaállatok nem fedik egymáséit. A vidrák fészke természetes hasadékban, maga ásta üregben, vízparti fák gyökerei között vagy nádasban található. Az év emlőse programnak szemléletformáló és érzékenyítő szerepe is van.

„Azt látjuk, hogy az egész éven átnyúló programsorozattal sikerül megtalálnunk több tízezer embert, sikerül az általunk fontosnak tartott ismereteket átadnunk. Ha egy kicsit formáltuk a szemléletét azoknak az érdeklődőknek, akik megtisztelnek minket a figyelmükkel, akkor én biztos vagyok benne, hogy az ő személyes döntéseikkel – legyen szó akár csak fogyasztási szokásokról, vagy a munkahelyi körülmények között, a munkájukban meghozott döntésekről – egy kicsit a természetvédelmi aspektusok is előtérbe tudnak kerülni.” – emelte ki Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Az év emlőse program nem csak az adott évben kiválasztott állatra szeretné ráirányítani a figyelmet, hanem annak élőhelyére is. Így idén a vizes élőhelyek kerülnek reflektorfénybe.