A vendégek és a szolgáltatók is rugalmasan kezelik a járvány okozta helyzetet Gyenesdiáson

Kivárnak a Gyenesdiást választó nyaralók. Ez derült ki abból az április közepén készült felmérésből, melyet a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület végzett partnerei körében, hogy képet kapjanak arról, kit hogyan érint a járvány miatt kialakult helyzet, illetve ki hogyan látja az idei szezont.

A felmérésre adott válaszokból kiderült, hogy a lemondások a tavaszi, nyár eleji időszakot érintették, a főszezoni foglalásokat jellemzően nem mondták le a vendégek, sok esetben a külföldiek sem, kivárnak. A szállásadók rugalmasak, így sok vendég választja az átfoglalás lehetőségét későbbi, akár 2021. évi időpontra.

A szezonális vendéglátóegységek elhalasztották tavaszi nyitásukat, de már nagyon várják, hogy teljes kapacitással fogadhassák a vendégeket. Többen házhoz szállításra, elviteles megoldásra álltak át, illetve a május 4-i nyitást követően már kerthelyiségükbe, teraszaikra is várják a vendégeket.

Az egyesület partnerei jellemzően kiegészítő bevételi forrásként végzik turisztikai tevékenységüket, így reálisan nézve elfogadják, hogy az idei szezon várhatóan gyengébb, de mindenképp más lesz, mint a megszokott. A 89  válaszadó 45%-a optimista, bízik a nyári szezonban, sőt többen az őszben is. 31 fő, azaz 34 % inkább nem foglalt állás ebben a kérdésben. 14% úgy fogalmazott, hogy lemondott az idei szezonról, és ha mégis lesz vendég, annak örülni fog, 7% azonban elkeseredéséről számolt be, mivel számukra a kiesés számottevő, így nehezen élik meg a bizonytalan helyzetet.

Gyenesdiáson az egyesület minden lehetséges csatornát kihasznál, hogy tagjait segítse az újraindulásban. Folyamatosan gyűjti, feldolgozza és továbbítja a legfontosabb tudnivalókat partnerei részére, sőt, a helyzetre való tekintettel azoknak a szállásadóknak és szolgáltatóknak is több segítséget kíván nyújtani, akik (még) nem tagjai a civil szervezetnek. Ebből a megfontolásból tették mindenki számára elérhetővé Vendégváró Kisokosuk különszámát, amelynek cikkei folyamatosan jelennek meg többek között a település turisztikai portálján is és a tagok rendszeresen választ kaphatnak a felmerülő kérdésekre a civil szervezet zárt Facebook csoportjában – tájékoztatta a helyi Tourinform Iroda közleményben a hirbalaton.hu-t.