A vár nyitására készülnek Szigligeten (balatontelevizio.hu)

Amennyiben a járvány helyzet engedi, a szigligeti várban idén újra tarthatnak nagy koncerteket, hiszen időközben a rekonstrukció is befejeződött. Idén berendezik a fedett tereken a kiállításokat és azzal lezárul a fejlesztési ütem. 

Saját erőből kicserélik a Török Bálint kapu melletti híd faszerkezetét, terep rendezést végeznek, hogy a kapunyitásra szebb, és fenntarthatóbb legyen a vár – mondta el a balatontelevizio.hu-nak Balassa Dániel polgármester. Reményei szerint megtarthatják a várkapu nyitó ünnepséget Húsvétkor, valamint majd a vár fesztivált, a hagyományőrző napokat és négy koncertet.

A község népszerű strandján a Kisfaludy program támogatásával elkészült a középső vizesblokk felújítása, a füvesítés. Gyermek mosdót, baba-mama szobát alakítottak ki, új vízbe járókat telepítettek, és vízbe emelő szerkezetet a mozgássérülteknek. Elkészültek különféle dekorációk és három öltöző is.

Az Óvárban a tulajdonos Bakonyerdő Zrt. fejlesztett, korlátot javítottak, a kilátónál információs és ismeretterjesztő játékokat helyeztek el. Utat javítottak a a Kisfaludy utcától a Csonka torony elágazójáig tartó szakaszon, a Kossuth és a Réhelyi utcában és járda készült a torony közelében.

A temetőnél elkészült a vadhálós kerítés, az óvodában pályázati támogatással a tetőszerkezet cseréje. Idén ott a kerítés egy részét cserélik ki pályázati támogatással. A Ciframajortól a faluba vezető út egy részét újra burkolták, a majornál önerőből szeretnék megvalósítani idén az ivóvízhálózat fejlesztését. A Soponyai kanyarban közparkot létesítenének, és önerőből elindították a régi szennyvíztisztító telep rekultivációját, amelyhez kérték a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közreműködését.

A feladatot állami támogatással tudják megoldani. A község vezetésének célja, hogy megmaradjon a régi, falusias településkép és emelkedjen a lakosság száma. Arra ösztönzik az ingatlant vásárolni szándékozókat, hogy a meglevő házakat, területeket részesítsék előnyben, lehetőség szerint támogatják a letelepedni szándékozókat.