A vadmacska lett a hónap állata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén (orszagkep.hu)

A vadmacska kapta a hónap állata címet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársaitól. Élőhelye Csopaktól északra a füredi erdőben, valamint a Tihanyi-félszigeten ismert  hazánkban. A házimacskára emlékeztet, de attól testméreteiben és színezettségében is különbözik.
Forrás: Péter Csonka [www.csonkapeter.hu], via Wikimedia Commons
Forrás: Péter Csonka [www.csonkapeter.hu], via Wikimedia Commons

Testhossza elérheti a 100 cm-t, míg testtömege 6-10 kg. A farok egyenletesen vastag, rajta 3-5 fekete gyűrű található, vége mindig fekete, a gerincvonala sötét színű (a farokra nem húzódik rá). Alapvetően erdőlakó állat, magányosan él, leszámítva a párzási és kölyöknevelési időszakot. Az egyedek hatalmas területeket birtokolnak, melyek határait különböző módokon jelölik meg: pl. vizelet, mirigyek váladéka, valamint az ürülék.

 

Ragadozók, táplálékukat főként kistestű madarak és kisemlősök alkotják.

Szaporodásuk január – február hónapokban van, a nőstények 2-2,5 hónapos vemhesség után 2-4 kölyköt hoznak világra. Ilyenkor előszeretettel használnak felhagyott kotorékokat, sziklaüregeket és faodúkat. Körülbelül 3 hónapos korukra a fiatalok önálló életet kezdenek, jellemzően a hím egyedek a születési helyüktől messzire vándorolnak el, míg a nőstények inkább a közelben foglalnak territóriumot. Napjainkban folyamatosan csökken az állománya, aminek egyik legfőbb oka a megfelelő élőhelyeknek a hiánya pl. öreg erdők kitermelése.

Forrás: Papp Sándor BfNPI munkatárs Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (www.bfnp.hu)