A turizmus-szervezés élvonalában a Tourinform Badacsony (likebalaton.hu)

Generáció- és szezonváltás a német turistáknál, bátorodó belföldi utazók és óriási kínálat a helyszínek és programok tekintetében a badacsonyi borvidéken. Molnár Anna 2021 óta tagja a badacsonyi Tourinform Irodának, 2023 óta pedig vezetője is. Veszprémben végzett turizmus-vendéglátás szakon, nyári gyakorlatain már közelebbről megismerte a Tourinform-os életet, így nagy kedvvel vetette bele magát főállásban is.

Számára az összetett, változatos és komplex munka csupa izgalom és imádja az ebben rejlő kihívásokat.

– Nagyon fontos a munkahelyi légkör, a munkatársak, a munkamódszer és ezek jó kapcsolata, mert csak úgy lehet eredményt elérni, hogy megvan egy kialakított rutin a munkatársak között. Én presztízsként tekintek arra, hogy az irodánk továbbra is jó pozícióba kerüljön.

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2019-ben vezetett be egy teljesítményértékelő rendszert, amelynek megközelítőleg 110 pontos kritériumrendszere van. A badacsonyi Tourinform iroda az 5 top iroda között helyezkedik el az országos kilencvenen belül. A desztinációhoz 24 település – Nemesvitától Zánkáig – és 90 turisztikai attrakció tartozik. A központi iroda mellett egy szezonális (Szigliget), illetve két éves nyitvatartású információs pont is működik: az egyik a badacsonyi, a felújítás után újranyitott Tátikában, a másik pedig az ábrahámhegyi Fagyöngy Sportházban.

– Az iroda életében egyáltalán nem tapasztaltunk számottevő visszaesést látogatószám tekintetében – foglalja össze Anna a 2023-as turisztikai évet. – A szezon elején még megfigyeltünk egy 5 százalékos visszaesést, de ezt betudtuk az esős május-június miatti döcögős indulásnak, ami miatt némileg kevesebben érkeztek. Viszont ezt az őszi hónapok nagyon szépen bepótolták, így nagyon jó évet zártunk. A 2023-as év tapasztalata többek között az volt, hogy olyan országokból is jöttek látogatók, mint például Izrael, amelyek nem tartoznak a fő küldő területek közé. Ami némileg megváltozott, hogy nem abban az időszakban érkeztek a német vendégek, mint korábban– vagyis a nyár előtt, illetve után –, hanem a főszezonban ugyanúgy jöttek a térségbe. A külföldi-magyar vendégek aránya nagyjából 40-60 százalékra tehető.

A szálláshelyeknek 2020 óta kötelező a valósidejű adatszolgáltatás, így a szakemberek pontos adatokat látnak a rendszerben. A turisztikai mutatók szerint a 2022-es évhez képest 23-ban volt egy pár százalékos visszaesés a vendégéjszaka számban, illetve a vendégszámban is, viszont a külföldi vendégek számának emelkedése tudta némileg tompítani a belföldi vendégszám csökkenést. A belföldi keresletben a visszaesés elsősorban az első félévben volt tapasztalható, ami egyértelműen a magas inflációnak tudható be, ami végett az utazók az első félévben nagyon óvatosan költöttek, illetve nagyon rosszat tett a belföldi keresletnek az is, hogy május végén módosították, bővítették a SZÉP kártya felhasználási körét.

Hozzánk főként olyan céllal jönnek, hogy hogy segítsünk megtervezni a nyaralásukat, hogy minél aktívabban tudják eltölteni a szabadságukat és igénybe veszik az irodai szolgáltatásokat, például a kerékpár kölcsönzést, emellett számtalan programot ajánlunk. A betérőknek nem csak a mi kis szűk desztinációkat ajánljuk, hanem az egész balatoni régiót – mondja Tasner Mónika a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület nevében. – Illetve az országos kínálat iránt is többen érdeklődnek. A német anyanyelvű vendégek nagyon nyitottak a buszos kirándulások iránt. Az ő esetükben azt is fontos kiemelni, hogy ők az a réteg, akik hosszabb ideig, akár 10-14 napig is tartózkodnak Magyarországon, így ők nem ódzkodnak attól, hogy a Balaton közvetlen környezetétől messzebbre is menjenek. Keresik a helyi, a tipikus magyar látnivalókat, nemzeti helyeket. A német vendégek száma markánsan emelkedik már évek óta, újra felfedeznek bennünket. Ami örvendetes, hogy ez nem csak az idősebb generáció, aki esetleg nosztalgiából jön vissza, hanem a fiatalabb generációk is, akik még soha nem jártak Magyarországon. Mivel az újraegyesítés után megnyílt számukra a nagyvilág, eddig nem Magyarország volt az elsődleges úticél. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk: gyönyörűnek találják a Balatont, bő a programlehetőségek tárháza, remekelnek a szolgáltatások. S fontos hozzátenni, hogy ár-érték arányban is jók vagyunk, s amit még tapasztalunk, hogy biztonságos országként tekintenek Magyarországra, számukra ez a tulajdonság nagyon felértékelődött.

A teljes cikk itt elolvasható.