A titokzatos hely a Balatonnál, ahol mamutok kóboroltak (welovebalaton.hu)

Apró, löszfalba vájt pincék, egy kút, amiből a legenda szerint alkoholos víz folyik, és egy különleges kőtömb, ami több száz millió éves események emlékét őrzi – Balatonfőkajár és a közeli Somlyó-hegy egy sor elvarázsolt látnivalót tartogat, amelyeket egy rövid, könnyű túra során fedezhetünk fel. A Balatonakarattya melletti Balatonfőkajár és a Somlyó-hegy egy nagyobb sétával bejárható.

Az útépítések során előkerült leletek alapján a környék már az őskorban is lakott terület volt, Pannónia idején hadi út haladt végig a település mai területén. Az első írásos emlék, amiben a helység szerepel, 1086-ból származik, Villa Quiar néven említették a falut. Eredetileg Balaton-parti település volt, de a lakosság a tatárok dúlása elől a közeli mocsarakba menekült. Később sem tértek vissza a vízpartra, lecsapolták a területet, és megalapították a később Balatonfő-Kajárnak nevezett települést – írja a welovebalaton.hu.

2006-ban, a Balatonakarattyát és Balatonfűzfőt elkerülő út építésénél két mamut csontváza került elő a löszfalból, szinte teljes épségben. A több mint 10 ezer éves gyapjas mamutanya és borja, Tonna és Mázsa rekonstruált csontvázai a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum kiállításán láthatók.

A 18. században épült pincék oromzatán, amelyek építéséhez a környéken előforduló, több száz millió éves kőzetet, a kvarcfillitet is felhasználták, számok és néhol a pincék tulajdonosainak nevei olvashatók. A pincesor utcára visszakanyarodó ágában több az omladozó, rossz állapotban levő pince, ezek a késő őszi csendben kicsit nyomasztó, szomorkás hangulatot árasztanak. De nem nehéz elképzelni, mennyire más ez a hely, amikor a tulajdonosok kinyitják a régi, kétszárnyú ajtókat, bort kóstolnak és élettel töltik meg a most csendes helyet. Azon sem csodálkoznánk, ha hirtelen egy manó vagy valamilyen más mesebeli lény nézne ránk a pincék tetejéről (egy vigyorgó szobor tényleg van fent).

Már hagyomány, hogy évente kétszer, augusztus 20-án és szeptemberben, a szüreti felvonulás idején a titokzatos pincék kinyitnak, és nagy mulatozás kezdődik, zenével, bográcsos ételekkel. Nem véletlen, hogy az egyik pince tetejéről a már említett vicces, nem éppen szomjas figura szobra nevet ránk.