Az Év Balatoni Középülete a tihanyi kikötő épülete lett

Pénteken kihirdették az „Év Balatoni Háza 2019.” építészeti díjpályázat győzteseit. Három kategóriában – lakóház, középület és üdülő/gazdasági épület – választották ki a legjobbakat. Közülük elsőként az Év Balatoni Középületét, Tihany közforgalmi kikötőjének építményét mutatjuk be (felelős építész: Pápay György), közölve a zsűri döntésének indoklását is.

A Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együttműködve tavaly másodjára hirdette meg az Év Balatoni Háza építészeti díjpályázatot. A lebonyolítást a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága támogatta. A megmérettetésen azokkal a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetben található épületekkel lehetett részt venni, amelyeket, 2013. január 1. után vettek használatba. A pályázat 2020. január 3-án zárult, amelynek eredménye szerint kategóriájában a tihanyi kikötő épülete lett az egyik győztes.

 

Az ünnepélyes badacsonytomaji díjkiosztón a zsűri döntésének indoklása így hangzott:

A ’60-as évek balatoni fejlesztései Tihanyban a rév környékére és a hajóállomás területére koncentrálódtak, figyelembe véve és érintetlenül hagyva a félsziget természeti adottságait. 1962-ben új vasbeton szerkezetű móló épült az öböl védelmére és a balatoni személyszállító hajók fogadására. A rév megnövekedett forgalma miatt a dimbes-dombos területet átszelő közút, közúti felüljáró, a tömeges turistaforgalom kiszolgálására pedig új hajóállomás, bazársor és bisztró épült, a feltöltött terület keleti oldalán strand létesült.

A megváltozott balatoni hajósforgalom kiszolgálására a BAHART Zrt. a közelmúltban új kiszolgálóépületet és árnyas utasvárót építtetett mólón.

A fejlesztés két egységből áll, egy lapostetős fa- és tihanyi bazaltot idéző kőburkolatos kiszolgálóépületből és egy hasonló tömegű utasváró-pergolából. Az épület léptékével, tömegalkotásával és anyaghasználatával szépen olvad bele a táji környezetbe, akár a vízről érkezünk, akár az apátság felől tekintünk le levendulákkal beültetett tetejére.

A fejlesztés eredményeként létrejött együttes jó példát mutat a múltat és a táji környezetet tiszteletben tartó, a balatoni genius locit felismerő udvarisas megfogalmazásával arra, hogy miként lehet funkcionális választ adni a 21. századi látogató forgalom igényire, kiszolgálására, így méltán érdemeli ki az ÉV BALATONI KÖZÉPÜLETE díjat.”

(Fotók: Balatoni Szövetség)