A tervezettnél több ponty került idén a Balatonba

Befejeződtek az idei balatoni haltelepítések. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. március közepétől december közepéig szervezte a balatoni és kis-balatoni haltelepítéseket, az idei számokat honlapján tette közzé a társaság. A munka nagyságát jól jelzi, hogy 150 fuvarral, összesen 12 050 km-t megtéve, 41 helyszínen történtek haltelepítések- írja a balatonihal.hu. A cég termőterülete kibővült, az idei évtől már a Varászlói Tógazdaságból is indultak halszállítmányok a Balaton felé.

365 001 kg 2-3 nyaras pontyot telepítettek idén a tóba a halgazdálkodási cég szakemberei, amely 65 tonnával haladja meg az éves kötelezettséget. Az uszonyosok közel harmada kétnyaras korú. A pontytelepítések fő időszaka az ősz, de idén is szerveztek tavaszi és nyári telepítéseket is. A horgászok általában jobban örülnek a háromnyaras pontynak, azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy egy átlagos tömegű háromnyaras ponty 3-4 db átlagos kétnyaras pontyot jelent – írja a a balatonihal.hu

Költséghatékonyság miatt a tógazdaságokhoz közelebb eső déli parti helyszínekre többször futottak be a szállítóautók, de a távolabb eső északi parti helyszínekre is vittek pontyot legalább egyszer az évben. Mint minden évben, így most is kiemelt figyelmet fordított a cég arra, hogy a tó mindhárom medencéjébe közel azonos mennyiség kerüljön, ám azt hangsúlyozzák, hogy a halállomány az élőhelyi- és táplálék viszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint – ezt a haljelöléses vizsgálatok is alátámasztják. Az idei évtől ír elő a halgazdálkodási terv 250 000 db előnevelt korú ponty telepítést is, amelyet jelentősen meghaladva 442 000 db-ot helyeztek ki a nyugati medencébe.

Egynyaras süllőből a 6 000 kg-os éves kötelezettségnél 1300 kg-mal kevesebb került a tóba, ám a hiányzó mennyiséget igyekeznek már a jövő év elején pótolni. Az elmaradás oka – mint írják – az, hogy a teljes előírt mennyiséget nem tudja a cég maga megtermelni, így ki vannak szolgáltatva közbeszerzés és a piaci viszonyok okozta nehézségeknek.

Előnevelt csukából a kötelezettségnek megfelelő 250 000 db-ot helyeztek ki a Balatonba és a vízrendszer befolyóiba. Kétnyaras korú compóból a kötelezettség több mint dupláját, 500 kg-ot telepítettek be a Balaton Halállományáért Alapítvány segítségével.

A halgazdálkodási társaságnak idén sikerült tovább növelnie a  megtermelt kétnyaras balin mennyiségét, így 7 200 db-ot helyeztek ki a Balatonba. Nagyon jól sikerült a balintermés az előnevelt korcsoportból is, így a tógazdasági kihelyezéseken túl jutott a Balatonba is 92 000 db.

2018-ban valósult meg a balatoni halgazdálkodás történetének első kősüllő telepítése: 3 200 db egynyaras példányt engedtek szabadon Tihanynál. A munka „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében valósult meg.

A Kis-Balatonba szintén a kötelezettséget meghaladva 300 000 db előnevelt pontyot, továbbá 100 000 db előnevelt süllőt helyeztek ki.

A beszámolóban kiemelik, hogy 2018-ban sem került egyetlen hal sem úgy a Balatonba, hogy ne lett volna jelen helyi horgász, aki a haltelepítés sikeres lezajlását aláírásával tanúsította a jegyzőkönyvön. A telepítések hírét minden alkalommal előrejelzik a cég honlapján, majd a pontos időpontokat a „percről percre” tudósításból olvashatják az érdeklődők. Minden telepítési nap zárásaként a honlapon fényképekkel (és sokszor videóval) ellátott „haltelepítési beszámolót” adnak közre. A haltelepítéseinkről szóló összes hírünk és fotónk visszakereshető a honlapunkon a “haltelepítési hírek” feliratra kattintva.