A templom felújítására gyűjtenek Vörsön (Keszthelyi TV)

Az Árpád-kori település, Vörs temploma a betleheméről híres. Advent időszakában tízezrek látogatják, ám az épület állaga évek óta romlik, homlokzata megkopott, falai vizesednek. A felújításhoz jelentős pénzösszegre van szükség, amit a faluban élők támogatása mellett pályázati forrásból tudnak előteremteni. A hét végén jótékonysági rendezvényen is gyűjtöttek a templom rendbehozatalára.

Európa szerte nincs párja a vörsi templombelsőben épített betlehemnek. Már az 50 -es évektől hagyománnyá vált  a kis somogyi faluban a betlehem megépítése. Az 50 négyzetméteres, látványos építményt január elejéig nagyon sokan látogatják. Sajnos a szépség mellett probléma is adódik a templom állagával. Belül vizesednek a falak, omlik a vakolat. Kívül jól látható a homlokzat állagának romlása. A falu lakossága szeretné ha a késő barokk stílusú templom megújulna. Összefogásba kezdtek.

“Amennyi pénzt össze tudnak gyűjteni mind a templomra költik.” Ezt a község alpolgármestere Farkas Dezső  mondta, aki mindent megmozgatott, hogy a lakosság igénye teljesülhessen. Véleménye szerint a további állagromlás megelőzhető, ha időben kijavítják a meglévő hibákat.

Az épületfelújítás mellett a temlomkertben álló öreg, magas fákat is cserélni kell. Elérik a villanyhálózatot és életveszélyesen megdőltek. Még november hónapban kivágják őket és helyettük újakat telepítenek. A tervek megvalósítása érdekében a hétvégén jótékonysági rendezvényt szerveztek. Mindenki kivette a részét a munkából, de felajánlások is érkeztek.

Az 514 fő lakosú település önkormányzata a templom felújítására pályázatot nyújtott be 15 millió Ft-ra az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Nagyon bíznak a kedvező elbírálásában, de addig sem ülnek tétlenül. Már az első alkalommal 500 ezer forintot gyűjtöttek össze a Szent Márton templomért – mondta a Keszthelyi Tv híradójában Deák Tamás polgármester.