Oltári taxislehúzások történtek a Balaton Sound idején (atv.hu)

Helyi taxisok, Budapestről érkező hiénák és engedéllyel nem rendelkező alkalmi személyszállítók harcoltak Zamárdiban a fesztiválozók kegyeiért. Oltári nagy lehúzásokról, bankautomatákhoz kísért külföldiekről és üvöltözős ajtócsapkodásokról meséltek „tiszta taxisok” az atv.hu-nak.

„A kollégákkal rendszeresen látunk olyan jeleneteket, hogy a hiénák a bankautomatákhoz kísérik a külföldieket, miután beértek Siófokra. Milyen dolog ez, hogy a taxis ott áll az ATM-nél, hogy megkapja a pénzét?”
Öt nappal a Balaton Sound vége után is meglehetősen idegesek a siófoki taxisok. Nem csoda: becslésük szerint alaphangon 200-250 millió forintot fizetnek ki különböző személyszállítási szolgáltatásokért a fesztiválozók, akiknek egy nagy része Zamárdi és Siófok között ingázik a rendezvény öt napján. A nagyjából negyedmilliárdos bizniszért évről-évre ádáz harc folyik a hivatalos taxisok, a nagyvárosokból – főleg Budapestről – érkező hiénák és az engedéllyel nem rendelkező amatőrök között, akik a fesztiválok idején vedlenek át személyszállítóba.

12 kilométer 54 ezerért

Idén sem volt ez másképp, talán csak annyiban, hogy terror veszélyhelyzetre hivatkozva a taxisok nem mehettek be a fesztivál területére. A várakozás alatt viszont pikáns dolgokat láttak, és néhány esetet elmeséltek az atv.hu-nak. Nevüket nem vállalták, mert mint egyikük megfogalmazta: a bíróság tudná bizonyítani az igazát, de – mivel óriási pénzekről van szó – tart attól, hogy fizikailag bántalmaznák.

„Mi van akkor, ha egy hónap múlva beszáll hozzám egy hölgy, és a megadott címen meg vár három Godzilla? Ott már nem tudok mit kezdeni” – magyarázta, miét nem vállalja névvel a nyilatkozatot, majd elmesélte, hogy a fesztivál végén három ír lányt szállított Zamárdiból Siófokra. Húsz eurót kért a fuvarért, mire a lányok felháborodva elmesélték neki, hogy ugyanazért a nagyjából 10 kilométeres útért odafele 70 eurót fizettek. Nagyjából tehát 15 ezer forinttal verték át a külföldieket a hiénák, akiknek egy része nem is hajlandó magyarokat felvenni a kocsijába.

„De ez még semmi. Idén volt olyan eset is, hogy egy Zamárdi-Szabadifürdő fuvarért 54 ezer forintot kértek, és kaptak” – mesélte egy másik taxis, majd – amikor többször hitetlenkedve visszakérdeztem – úgy folytatta: akár hiszem, akár nem, ilyen lehúzások rendszeresen, évről-évre megtörténnek, mindenki tud róla, és senki sem tud tenni ellene. Hozzátette: nem egy olyan konfliktust látott, hogy az ügyfelek kiabálva, ajtót becsapva hagyták ott a taxit. „Nyilván olyan elégedettek voltak a szolgáltatással” – ironizált.

Őt egyébként még a hiénáknál is jobban bosszantják azok a taxisengedéllyel nem rendelkező privát autós sofőrök, akik csak a fesztiválok ideje alatt fuvarozzák a népet. Hosszan sorolni kezdte azokat a kötelezettséget, amit neki mint profi taxisnak meg kell felelnie:

taxis- és területi engedély, taxióra, pénztárgép, különböző biztosítások, ötévente cserélendő gépjármű
és még egy halom szabály, amivel kár untatni az olvasót. Ezzel szemben a feketén fuvarozók csak zsebre vágják a pénzt, amiből természetesen nem adóznak. A legjobban mégis azon van felháborodva, hogy ezek a „cégek” zavartalanul reklámozhatják magukat a Facebook-on, kiemelve, hogy sokkal olcsóbbak a helyi, hivatalos taxiknál.

 

Budapesti taxisok Siófokon

„Olyat is láttam, hogy a városőrség két sárga taxit ellenőrzött a siófoki taxidroszton. Ott tartunk, hogy minősített budapesti taxik veszik a bátorságot, és siófoki területi engedély nélkül beállnak az állomásunkra” – bosszankodott a veréstől tartó taxis. „Természetesen az összes letakarta az engedélyszámát” – tette hozzá. Felhívta a figyelmet, hogy évekkel ezelőtt országos hír volt abból, hogy egy fővárosi sárga taxi sofőrje a Budapesti 280 forintos kilométerdíj elé szigetelő szalaggal felragasztott egy egyest, így kilométerenként 1280 forintért vitte a gyanútlan áldozatait.
A Sonline.hu portál egyébként a fesztivál ideje arról írt, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal munkatársai a rendőrök segítségével ellenőrizték a személyi- és taxiszolgáltatást végzők engedélyének meglétét, érvényességét, valamint tevékenységük szabályainak betartását. „A Balaton Soundra érkező fiatalok gyakran szállnak taxiba, de – főleg a külföldi bulizók esetében – előfordult már, hogy irreálisan nagy összeggel lett könnyebb a pénztárcája kiszálláskor” – írták.

 

Budapesten összefogtak a hiénák ellen

Korábban az atv.hu is írt arról, hogy mekkora gondot okoznak a taxishiénák a fővárosban. Pénteken kezdődött a FINA világbajnokság, a rendezvényre rengeteg külföldi vendéget várnak, ezért a Főtaxi összefogást kezdeményezett a hiénákkal szemben, hogy azok ne tudják megkárosítani az ideérkezőket – írja az Index.

A szervezés során a Főtaxi minden fuvarozással foglalkozó céget meghívott, végül „a BKK Zrt., a Budapest Közút és az Országos Taxis Szövetség mellett hat elköteleztetett partnert talált a Taxi Plus, a Budapest Taxi, a City Taxi, az MB Elit Taxi, a Tele5 Taxi, valamint a Taxify képviselői személyében a piac megtisztítására irányuló törekvésben” – olvasható a társaság közleményében.

A megbeszélésen a cégek arról döntöttek, hogy közösen felveszik a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, és arra kérik őket, hogy a legszigorúbb szankciókat alkalmazzák a csalókkal szemben, valamint javaslatokat fogalmaznak meg ellenőrzési tevékenységük hatékonyságának javítása érdekében – írták.