A tavaszi fagy elvitte a lengyeltóti dió közel harmadát (sonline.hu)

A fagy a diót sem kímélte Somogyban. Átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést tudnak betakarítani a fákról az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén, a dél-balatoni Lengyeltótiban, ahol rázógépekkel zajlik a diószüret – írja a sonline.hu.

A múlt hét elején álltak neki a szüretnek az ország egyik legjelentősebb diótermő vidékén. Miután a rázógép lerázta a diót, egy speciális francia gyártmányú szedőgép söpri össze a termést. Amiket pedig elhagy a gép a fa tövében, azokat helyi és környékbeli napszámosok szedik össze. Sokuk már rutinos diószedő, egy hónapon át dolgoznak itt egy-egy szezonban.

– Huszonhárman vagyunk, reggel héttől délután ötig szedjük a diót – mondta el Orsós György brigádvezető. – A felszedőgép óriási segítség, így sokkal gyorsabban haladunk.
A dió az ültetvényről bekerül a telepre, ahol megmossák, majd 28–30 fokon szárítják, ezt követően pedig osztályozzák. A sérült héjú diót kézi munkaerő válogatja ki. A termés zsákokba kerül és indulhat értékesítésre.

Azt már látni, hogy idén nem lesz kiemelkedő termés, a tavaszi fagyok a diót sem kímélték. – A fagyok idején a fák már rügyeztek, átlagosan harminc százalékkal kevesebb termést várunk emiatt – mondta el Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezetője. – A 150 hektárnyi területen 150–200 tonna közötti termésre számítunk, mert a csapadék sem jött időben, tavasszal nagyon kevés volt belőle.

Az újonnan telepített ültetvényeken a fiatal fákat viszont öntözik. Hét év kell, mire termőre fordulnak. – A dió 90 százalékát héjas formában értékesítjük, az Alsószentiváni 117-esből adjuk el a legtöbbet, kisebb mennyiségben pedig a Tiszacsécsi 83-as és Milotai fajtát – jegyezte meg az ügyvezető. – Az első kamion a tervek szerint szeptember 25-én indul el Németországba – mondta el Cziráki Imre, majd hozzátette: az osztrák és német piac mellett Angliába is szállítanak. Azt még nem tudni, hogy idén mennyiért veszik a diót. – Egyelőre annyit látunk, hogy az előzetes árak nem túl kedvezőek, az amerikai dió megérkezése komoly hatással lesz az európai piacra, amely október végén várható – mondta.

A lengyeltóti diós ültetvényben is fel kellett venni a harcot a dióburok-fúróléggyel. Cziráki Imre ügyvezető elmondta: többször permeteztek és rovarcsapdákkal védték meg a termést.

– Nagyon sok kiskerttulajdonos panaszkodik, hogy a fa alatti terület tele van fekete burkú dióval – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: a nyugati dióburok-fúrólégy teszi tönkre a fákat megyeszerte. Az Amerikából érkezett kártevő nemcsak a burkot színezi feketére, hanem a dióbelet is.

– Három módszerrel lehet a kártevő ellen védekezni a kiskertekben. A fa alá fóliát húzzunk ki – tanácsolta Tóth István. – Erre rákerülnek a beteg termések, amiket el kell égetni. Július elejétől sárga fogólapú rovarcsapdákat helyezzünk ki, továbbá motoros permetezővel juttassunk ki acetamiprid hatóanyagú rovarölő szert. Tóth István megjegyezte: egy-egy burokból akár 40–50 nyű is előkerülhet, amelyek a zöld burkot feldarálják, ezért elkezd rothadni a termés – olvasható a sonline.hu-n.