A tapolcai gimnázium felújításával nem tud egyedül megbirkózni a város (Napló)

Idén már a belvárostól távolabb eső társasházak homlokzati felújítását is támogatja az önkormányzat. Amellett folytatódik a belvárosi épületek együttes, az önkormányzat, a lakók és a vállalkozók összefogásával történő, részbeni felújítása.

Dobó Zoltán polgármestertől a Napló megtudta, hogy az önkormányzat felkarolja azon kezdeményezéseket, ahol egy társasház próbál a helyzetén javítani. Azonban arról korai még beszélni, hogy mely belvárosi ingatlanokat érintheti az idei felújítás.

– Úgy gondolom, látható a belvárosban a néhány évvel ezelőttihez képesti különbség, ami a hangulatot illeti. Két év alatt öt épület szépült meg. Nemcsak az itt élőknek, hanem a hozzánk látogatóknak is örömet jelent ez. A belvárosi kávézók teraszait a jövőben egységesítenénk. A település arculati kézikönyvében is rögzítünk egy bizonyos egységességet. De átgondolásra érdemes a tavasbarlang bejárata előtti kép is, ami az ottani árusokat illeti. Az év végi forralt borozás helyszíne a korábbiakhoz képest kulturáltabb volt már legutóbb a Fő téren. A vendéglátósok partnerek voltak abban, hogy bővítsék a szolgáltatást – mondta a polgármester.

A Batsányi János Gimnázium küszöbönálló, de meg-akadt felújításával kapcsolatban a lap megtudta, hogy a város nem tudja előteremteni a kivitelezéshez hiányzó összeget.

– Amennyiben nem kap az önkormányzat valamilyen rendkívül kedvező kivitelezői árajánlatot, a város nem tud megbirkózni egyedül a fel-adattal. Ugyanis eredetileg hozzávetőlegesen 270 milliós összegre pályáztunk, sikerrel. A kivitelezési költségek azonban idővel jelentősen emelkedtek, a kapott árajánlatok összege valamivel több mint négyszázezer. Amit tehetett a város, azt megtette, megterveztettük a korszerűsítést, sikeresen pályáztunk. Ami a város terhelhetőségét illeti, azt maximálisan kihasználtuk. Most várjuk az állam vagy a fenntartó segítségét ahhoz, hogy közösen megoldjuk a kérdést. A megoldás nem Tapolca város feladata, de a költségvetésbe beterveztünk plusz 25 millió forintot a cél érdekében, nagyjából százmilliós összeg hiányzik. Ezzel a problémával kormányzati szinten kell foglalkozni, úgy gondolom – mondta a Dobó Zoltán.

Az újság megtudta továbbá, hogy minden adott a helyijárat-közlekedés saját kézbe vételéhez. Ez év március végéig biztosítja a szolgáltatást az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ, addigra a három, külföldön vásárolt autóbusz vizsgáztatva, zöld- kártyával megérkezik Tapolcára. A magyarországi forgalomba helyezéssel megbízott egy céget a város vezetése, így április elsejétől Tapolca kezelésében indul a helyi járati közlekedés. A legfőbb oka ennek az, hogy két-három év alatt megtérülnek a költségek a jelenlegi szolgáltató árait alapul véve. Az autóbuszok telephelyéről még nem döntöttek, a személyi állomány adott, sofőrpihenőt alakítottak ki a buszvezetőknek a Dobó-lakótelep buszfordulójánál – írja a lap.