A Táj Nemzetközi Napja Tihanyban

 

Az Európa Tanács kezdeményezésére idén először ünnepeljük Európa-szerte „A Táj Nemzetközi Napját”. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park “A nemzeti park ízei” programjával csatlakozik az ünnepléshez 2017.október 21-én Tihanyban, a Levendula Ház Látogatóközpontban.

Az európai tájak minősége és sokfélesége közös érték. A táj egyformán fontos része az emberek életminőségének mindenhol: városon és falun, leromlott és kiváló állapotú területeken egyaránt.

A tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény hazai kihirdetéséről szóló törvényt éppen tíz éve fogadta el az Országgyűlés. Az évforduló alkalmából rendezett ünnepségen Dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár, az Európai Táj Egyezmény Nemzeti Koordinációs Munkacsoport elnöke az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában előzetesen bejelentette, hogy Magyarország  is csatlakozik a nemzetközi kezdeményezéshez.

Az Egyezmény megnyitásának évfordulóján, október 20-án ünnepeljük a tájat, mint az emberek környezetének elengedhetetlen összetevőjét, amely kifejezi közös kulturális és természeti örökségük sokféleségét, és identitásuk alapját képezi. A táj elősegíti a helyi kulturális fejlődést, hozzájárul az emberek jóllétéhez, valamint jelentős szerepet játszik a nemzeti és helyi identitás kialakulásában és megerősítésében.

A magyar natúrparkok tájséták meghirdetésével csatlakoznak az Európa Tanács kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéséhez.