A szüretre hangolnak a Balatonnál (magyaridok.hu)

Körbe ihatják a Balatont a hét végén a borkedvelők, a szüretre készülő szőlősgazdák ugyanis az utolsó csepp óbortól is megszabadítanák a hordókat. A Föld északi féltekéjén először termő szőlőfajta szüretelése már a múlt szerdán megkezdődött a Boglár közeli Ordacsehiben, a Lelle szomszédságában lévő Rádpusztán pedig már e hét közepén hozzákezdtek az Irsai Olivér szüreteléséhez.

 

Vendégvonzó bornapokkal e hét végén mindazonáltal a tó északi parti települései rukkolnak elő. A Füred-Csopak Borrégióban pénteken kezdetét veszi a szeptember elejéig tartó borfesztivál, a Tagore-sétányon 30 fajtából 300 féle bort kínálnak a környékbeli szőlőtermelők. Ezúttal sem marad el a borlovagrend-avató ceremónia, ám hogy a látványos vasárnap esti rendezvényen kik érdemesülnek a megtisztelő rangra, titkolják a borrégió vezetői.

Badacsonytördemicen a messze földön híres magyar szürkemarha húsából készül majd különleges ízvilágú gulyásleves, hozzá Badacsony címerborát kínálják a hét végi szürkemarha- és szürkebarát- fesztiválon. Péntek délután borverseny lesz a hegy tövében, azt követően a Karcagról érkező mesterszakácsok birkapörkölttel kényeztetik az ínyenceket.

Szombat este utcabálban rophatják a tördemiciek és vendégeik, vasárnap este Keresztes Ildikó ad koncertet. Borünnep lesz Balatonedericsen, Györökön péntektől a XIV. Györöki bor & dal-fesztivál kínál feltehetően kellemes szórakozást. Zalakaros Gyógyfürdő-terén huszadik alkalommal rendezik meg a bornapokat, benne kiemelt programként a zalai kézművesvásárt. Huszonhárom utca gépjárműforgalom előli lezárását rendelte el Balatonboglár polgármestere a jövő csütörtökön kezdődő, négy napos, 41. Boglári szüreti fesztivál gyalogos vendégei közlekedésének megkönnyítésére.

Mészáros Miklós lapunknak cáfolta azt, a néhány internetes portálon terjedő és félelmet keltő hírt, miszerint terrorveszély miatt lesz szükség a közlekedés korlátozására. Tény viszont, hogy részben a közlekedési káosz elkerülése miatt , részben a sok ezres rendezvényen résztvevők biztonsága érdekében indokoltak bizonyos kényszerintézkedések.

A boglári fesztivál helyszínén, a népszerű Platán strand két hatalmas színpadán a jövő csütörtök estétől több, mint húsz élvonalbeli zenekar lép színpad. Szombat délután kerül sor a rendezvény fő attrakciójára, a szüreti felvonulásra, a borrendi avatásra és a BB-hordó csapra verésére. A nyári Balaton egyik legnagyobb kulturális, turisztikai rendezvényét vasárnap késő este tűzijáték, lézershow és az Old Boys együttes koncertje zárja.

A tó déli partja e hétvégi rendezvényei közül várhatóan a Szárszói Sör- és Gasztronapok lesz a másik leglátogatottabb esemény, de biztosan sokan látogatnak majd el a szóládi falunapra, valamint a Kőrőshegytől harmincöt kilométerre eső Igalfürdő fesztiváljára. Ahol egyebek közt nemzetközi huszártalálkozó kínál kicsiknek és nagyoknak maradandó élményt.