A szülők két kisgyermekükkel sodródtak egy irányíthatatlan vitorláson (police.hu)

Egy család, szülők két kisgyerekkel sodródtak a Balaton közepe felé a Csopak előtti vízterületen egy irányíthatatlanná vált egyvitorlás kishajón a szombat délben feltámadt viharos szélben, II. fokú viharjelzés idején. A riasztott vízirendőrök  épségben a csopaki kikötőbe vontatták őket –  a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére 2022. május 21-én 13 óra körül érkezett segélykérés szerint a kishajó műszaki hiba miatt működésképtelenné vált, a család a viharos szélben ezért nem tudott önerőből partra jutni.

A vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat – hívja fel a figyelmet az eset kapcsán is a vízirendészet.

 

  • Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

Amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!