A székesegyház miatt csatázik a veszprémi érsekkel egy helyi csoport (24.hu)

A nyilvánosság kizárásával újítja fel a veszprémi érsekség 39 milliárd forintos állami támogatásból a várat, a székesegyházat, valamint további 17 egyházi épületet. Hívek egy csoportja értékrombolással vádolja Udvardy György érseket, és petíciót indított a székesegyház belső terének szerintük drasztikus átalakítási tervei miatt – írja a 24.hu. 

 

Az érsekség azt közölte, hogy a felújítási program száz szakember bevonásával állt össze, a templombelső kialakítása pedig a főpásztor hatásköre. A tiltakozók vezetője lapunknak azt mondta, „olyan hatalmi arroganciával találták magukat szemben, amivel nem lehet mit kezdeni”. Az érsek szerint viszont csak az ő személyét akarja támadni egy csoport.

Kényelmetlen helyzetbe sodorta magát az utóbbi hónapokban Veszprém katolikus érseke. Udvardy György szembekerült a veszprémi lakosság egy népes csoportjával, amelyben éppen a katolikus egyház aktív és elkötelezett hívei a hangadók.

A városban március végén alakult meg egy lokálpatrióta civil szervezet, amely azt követeli Udvardytól, hozza nyilvánosságra azokat az eddig lényegében titkosan kezelt terveket, amelyek alapján beindította a veszprémi vár felújítását és átalakítását. Céljuk, hogy megmentsék a vár azon építészeti és szakrális értékeit, amelyeket az érsek által irányított munkák szerintük lerombolnának.

Az év elején a várfelújítás indításáról szóló sajtótájékoztató még sima, az állami támogatásokból finanszírozott nagyberuházások esetében megszokott PR-eseményként zajlott le.

A cikk folytatása itt érhető el.

A veszprémi várnegyed felújításáról tegnap tartott sajtótájékoztatót az érsek, a polgármester és a főépítész, amiről az MTI számolt be.