A szántódpusztai Élő Major újjászületése a Balaton déli partján (magyarepitok.hu)

Három éven át tartó felújítási munkálatokat követően, 2023 decemberében átadásra került a Szántódpusztai Majorság. A rekonstrukció során a Lóistálló épületének boltozatát a Mapei FRCM rendszerével erősítették meg a szakemberek – írja a magyarepitok.hu.

 

Szántód-Szántódpuszta, amely a Balaton déli partján, a Tihanyi-félszigettel szemben fekszik, a magyar műemlékek kiemelkedő, egyedülállóan egyben maradt példája. A Tihanyi Bencés Apátság alapítólevelében is szerepel, de igazi fénykorát a török hódoltságot követően élte, miután Grassó Vilibald tihanyi apát elkezdte a teljesen kifosztott, felégetett majorság újjáépítését.

A 20 hektáros birtokon a 2021 és 2023 között zajló felújítás során 13 épületet és építményt újított meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. annak érdekében, hogy az eredeti helyszínen mutathassák be a régebbi korok gazdálkodásának és életmódjának emlékeit.

A projekt generálkivitelezési feladatait a Dunántúli Magasépítő Kft. és a Possibuild Kft. konzorciumban látta el.

 

A lezárult felújításoknak köszönhetően a mintegy 20 hektáros Szántódpusztai Majorság tartalmas kikapcsolódási lehetőségként szolgál a kulturális attrakciók iránt érdeklődők számára, és a Szántódpusztára érkezők megtapasztalhatják „AZ ÉLŐ MAJOR” mindennapjait.

A helyszínen látványos videó is készült a Majorság felújításáról, mely az alábbi linken tekinthető meg:

.

A teljes cikk ITT érhető el.