A szakma is ösztönzi a siófoki Rózsakert megújítását (siofok.hu)

82 millió forintot szán a Rózsakert megújításának az elindítására az idei költségvetésből Siófok, a beruházás szükségességére hívja fel a figyelmet a Virágos Magyarország mozgalom zsűrijének szakmai véleménye is-  számol be a város honlapja.

A Rózsakert rekonstrukcióját, évelő növények telepítését javasolta a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny szakmai zsűrije – számolt be az írásos értékelésről a siofok.hu.

„Siófok évtizedek óta elkötelezett versenyzője a Virágos Magyarország mozgalomnak, így a környezetszépítő verseny 2019-es évadának zárásaként szakmai zsűri értékelte a város teljesítményét. Javaslatukban szerepel a Rózsakert rekonstrukciója a koros faállomány megtartásával és a mai kor igényeinek szem előtt tartásával, az öntözőrendszerek kialakításánál a természetes élővizek, vagy gyűjtött csapadékvíz használata. A szakmai észrevételek alapján célszerű lenne a tervszerűen csökkentett egynyári felületek további évelő növényekre történő cseréje honos, vagy hazai nemesítésű fajták alkalmazásával, melyek az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokhoz jobban alkalmazkodnak. Ezáltal a díszérték növelése mellett, a ráfordítás, az élőmunkaigény is csökkenthető.

A zsűri értékelése során kiemelte, hogy a számos rangos elismerést, európai ezüst és aranyminősítést elért városunk történeti közterületei folyamatosan, a legmodernebb elveknek megfelelően újulnak meg. Zöldfelület-fenntartása a nyári szezonban sikerrel küzd meg a tömegturizmus okozta terheléssel. Az egykori villakertek mellett a Jókai-park és a Rózsakert a legismertebb látványosságai. Siófok nagy figyelmet szentel a természetvédelmi területek és bemutatóhelyek gondozására is, a történeti platánfasorok megőrzése kiemelt feladat.”