A szakképzésben nő a bér és a követelmény is (sonline.hu)

Júliustól emelkedik a szakképzésben oktatók bére. A dolgozókat egy értékelési szempont alapján tíz szempont szerint minősítik. A Siófoki Szakképzési Centrum iskoláiban július elsejétől közel 300 szakembert érint a változás – írja a sonline.hu.

 

– A béremelés nagyon ráfér már a szakmára – ezt mondta valamennyi megkérdezett somogyi oktató. Gerber András, a SKIK alelnöke sem gondolja másként. Mint mondta, megyénkben szakemberből továbbra is nagy a hiány, jóból meg pláne kevés van. Így az utánpótlásképzésben döntő szerepet betöltő oktatóknak anyagi-erkölcsi megbecsülésre van szükségük. Gazdag Viktória, a kaposvári Fusetech Kft. HR-vezetője kiemelte: a diákok szakmai motiválásában és a naprakész tudás átadásában meghatározó feladat hárul a szakképzésben dolgozókra.

A Siófoki Szakképzési Centrum iskoláiban július elsejétől – megemelkedett javadalmazás mellett – közel 300 szakember folytatja munkáját az eddigitől eltérő foglalkoztatási keretek között. – Végre elindul az oktatók bére a versenyképesség felé – mondta Szamosi Lóránt kancellár. – A szakképzésben dolgozó oktatókat egy erre a célra kidolgozott értékelési rendszer alapján tíz szempont szerint minősítjük, akiket egytől hat pontig értékelünk, vagyis 60 pont szerezhető.

A képzettség, a módszertani alkalmazás és az innovációs tevékenységen kívül a szakmai tapasztalat, a felkészültség és a szakmai elkötelezettség is számít. Az oktatói munkakörben dolgozók minősítését az igazgatók, helyettesek és a munkaközösségi vezetők végzik, a vezető beosztású oktatókét a centrum vezetése. Szamosi Lóránt elmondta: a béremelés látványos lesz, átlagosan 30 százalékos. Munkatársaikkal az új bérajánlatokat a hét végéig ismertetik . – A munkatörvénykönyves foglalkoztatási jogviszony több fejlődési lehetőséget jelent mindenkinek a munkakörén belül – mondta. – Persze az elvárások is az új bérekhez igazodnak.

 

Megtartóerő

Megnőnek a követelmények az oktatókkal szemben, s rendszeresen minősíteni fogják az iskolákat. Daxner Gábor, a Vosz megyei elnöke szerint ezzel együtt is az új bérezés elengedhetetlen a szakképzésben oktatók megtartásához, sőt akár más területekről csábíthat át szakembereket – írja a sonline.hu.