A siófoki tudós 35 ezer tonnás napernyője  (siofok.hu)

Széplakon találkozott a világlapoknak is interjúkat adó csillagásszal, a hawaii egyetem csillagászati intézetének professzorával a siofok.hu munkatársa.

El tudunk képzelni egy 35 ezer tonna súlyú, 300 kilométer sugarú napernyőt, mely a Nap és a Föld között visszafogná a Nap sugárzását, csökkentve a Föld egyre fenyegetőbb felmelegedését? Van olyan tudós, aki igen, és ez a tudós történetesen magyar, méghozzá eredendően siófoki: Szapudi István csillagász, a Hawaii Egyetem csillagászati intézetének professzora, a Siófoki Hírek alapító főszerkesztőjének, Szapudi Andrásnak a fia.

Azon ritka alkalmak egyikét kihasználva, amikor idejét idehaza tölti, Széplakon találkozunk a tudóssal, akiről már a Perczel Mór Gimnáziumban is híre ment, hogy kiváló koponya. Az ELTE-re felvételi nélkül jutott be országos matekverseny-eredményének köszönhetően, de az ötödik egyetemi évét már az amerikai John Hopkinson töltötte. A chicagói egyetemen kezdett dolgozni, majd angliai és kanadai kitérő után kötött ki 2001-ben Hawaiin.

„Azóta ott élünk. Végigmentem a ranglétrán, 2008 óta vagyok professzori rangban. Eredendően fizikus akartam lenni, azon belül a csillagászat, a kozmológia menet közben jött. A relativitáselmélet mindig érdekelt, meg az idő fogalma; az idő talán csak egy illúzió, talán nincs is idő, ez meg már szinte kozmológia, ami az egész világegyetemet átfogja. Gyerekkoromban volt egy távcsövem, néha felnéztem az égre is, de én inkább elméleti ember, elméleti csillagász vagyok a hawaii egyetem kutatóintézetében is, ahol rajtam kívül szinte mindenki megfigyelő csillagász.”

A cikk folytatása itt elolvasható.