A siófoki állatmenhelyen is helyhiánnyal küzdenek (sonline.hu)

Százezerre tehető a kóbor kutyák száma Magyarországon derül ki a Magyar Állatvédők Országos Szövetségének (MÁOSZ) vizsgálatából. A gazdátlan ebekre összesen kétezer férőhely jut az ebrendészeti telepeken, de a civil szervezetek által fenntartott menhelyek is tele vannak, nem győzik befogadni a kidobott és a kóbor állatokat.

A somogyi állatmenhelyeken sem tudnak lépést tartani a befogadásra váró állatok számával. Jelenleg 150 százalékon üzemel a Marcali Gyepmesteri Telep és Menhely is – mondta el a sonline.hu-nak Makai István. A menhely vezetője hozzátette: 168 helyük van, és nem tudnak több állatot befogadni. Én a tantervbe is bevenném, hogyan kell az állatokkal bánni, mert sokan nem tudják, mit jelent a felelős állattartás – tette hozzá.

Hetven helyre száz kutya jut – ezt már Biczák Balázs a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője nyilatkozta a sonline.hu-nak.  Hozzátette: állandóan telt ház van, folyamatosan hozzák a kutyákat.

A Siófoki Állatvédő Alapítvány Menhelyén és Kaposváron a Kutyatárnál is folyamatosan helyhiánnyal küzdenek, de nem csupán a hely kevés az állatmenhelyeken, hanem a pénz is. A táp, az orvosi kezelés, a rezsi, a vitamin nagyon sokba kerül. Amire egy kóbor kutya örökbe adható lesz, beletelhet fél vagy egy évbe és több tízezer forintba. A menhelyek vezetői úgy tapasztalják, hogy főleg vidéken még mindig tartja magát az a szokás, hogy az újszülött kisállatokat elpusztítják, pedig az ivartalanítással is megfékezhető lenne a szaporulat.
2017-ben harminc kutyát, 2018-ban pedig huszonöt kutyát ivartalanítottunk egy ingyenes akció keretében, de őszintén szólva alig tudtuk összeszedni az ebeket, mert nem jelentkeztek az emberek – osztotta meg tapasztalatait Simon Ivett a Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője.

Mészáros Gabriella, a MÁOSZ elnöke szerint megoldás lenne, ha mobilklinikákkal járnák az országot, amelyekben a kóbor állatokat ivartalanítanák. Az elnök kifejtette: ezzel a módszerrel néhány év alatt minimálisra lehetne csökkenteni a gazdátlan állatokkal járó gondokat.
De nem csupán a kóbor kutyák jelentenek gondot, hanem a gazdátlan macskák is. Nagyon sok macska már egészen elvadult, ezek csoportokba verődve tanyáznak a települések különböző pontjain. Előfordul, hogy ezeket a cicákat etetik az emberek, de már nem lehet megszelídíteni. A problémát az okozza, hogy nagyon sok beteg macska van közöttük, akik egymásnak adják át a legkülönfélébb fertőzéseket és sokszor előfordul, hogy a házi macskákat is megbetegítik.