A reformáció sörei a Balatonnál -lelkész adta a receptet (sonline.hu)

“Egyél finomat, igyál tiszta sört, és olvasd az igazságot” – Luther Márton ezen kijelentését meglehetősen komolyan veszik Balatonvilágoson. A reformáció 500 éves évfordulója alkalmából ugyanis Luther és Kálvin elnevezésű kézműves sört főznek egy helybeli főzdében.

 

Halmokban áll a maláta és a komló a balatonvilágosi sörfőzdében. Nyolc fajta italt gyártanak több száz literes tartályokban. – Korábban csak bérfőzéssel foglalkoztunk, ám 2015 óta saját márkájú terméket is készítünk – mondta el büszkén Kun Alex, a Hedon Sörfőzde üzemvezetője. – Az idén pedig egy különleges recepttel keresett meg bennünket a balatonszárszói lelkész.

A lelkésztől azt is tudjuk, hogy Luther Márton igazi ínyenc volt és a jó söröket se vetette meg. Felesége Katalin főzte otthon a családi pincében a sört, és korabeli levelek szerint azt írta neki Luther: akkor tér haza, ha kész lesz a friss sör.

– Szóval a református lelkész megjelent két recepttel, hogy Kálvin és Luther néven a reformáció évfordulójára gyártsunk neki hatezer üveg sört – tette hozzá Kun Alex. – A Kálvin nevet viselő italban egy német komlót használunk, amelynek a különlegessége, ha nem hűtenék le két fokra, akkor nagyon érezhetőek lennének a krémes, fehér boros jegyek. A Luther pedig a tradicionális Düsseldorf Alt ízvilágát idézi, míg a félbarna sör egy speciális külföldi élesztővel készül.

– A balatonszárszói Luther-feszten körvonalazódott az a gondolat, hogy a reformációt könnyedebb módon ismertessük meg a nagyközönséggel – mondta el Végh Szabolcs ötletgazda.

Egyél finomat, igyál tiszta sört, és olvasd az igazságot – Luther Márton ezen mondta lett a reformáció ötszáz éves évfordulójára elkészült italoknak a szlogenje. A Kálvin és a Luther sör díszcsomagolásban ajándék pohárral kapható.  A csomagoláson a reformáció üzenetei is megjelennek, így próbálják közelebb hozni az évfordulót a fogyasztókhoz. Hatezret gyártottak Kálvinból és Lutherből, ám a fele már el is fogyott.