A precíziós gazdálkodásban segítő drónt mutattak be a keszthelyi Georgikonon (tvkeszthely.hu)

Új szórófejes, valamint meteorológiai előrejelzést segítő drónok állhatnak a növényvédelem szolgálatába. Az agráriumban elengedhetetlen a precíziós gazdálkodás, az innovatív technológiák használata, ezek ugyanis hozzájárulnak a magasabb terméshozamhoz, az egészségesebb növények fejlődéséhez. Az eszközöket a MATE Georgikon Campuson mutatták be.

Bemutató drónosrepülést tartottak a Georgikon Campus földjein. Vízzel demonstrálták, hogy milyen magasságban, milyen teljesítménnyel képes a permetezésre az eszköz. Olyan rendszert alakítottak ki a fejlesztők, mellyel pontosan annyit és oda tudnak permetezni, amennyi kell. Így kevesebb kemikália terheli a környezetet és gazdaságosabb is a beavatkozás. A drón 100%-ban magyar fejlesztésű, egy zalaegerszegi cégnek köszönhető. Ezenkívül egy precíziós meteorológiai szolgáltatást is bemutattak.

A kettő úgy kapcsolódik össze, hogy ha megtaláljuk azokat a feltételeket, amivel mind a növényvédőszer tapadása, kijuttatás mennyisége, az időjárási körülmények optimalizálva lehetnek, akkor ez együtt tudja elérni azt a kritikus szintet, amit egyébként már uniós szinten is a Greendeal nevű programban meghirdettek, ez az Európai Uniós szabályozás. Úgyhogy azt gondoljuk, hogy kettőnek az összekapcsolása feltétlenül szükséges. Tehát nem elég jól kijuttatni, a növényvédőszert, hanem nagyon fontos, hogy mikor juttatjuk ki – mondta el Huszti Levente a MouldTech Systems Kft. üzletfejlesztési vezetője.

A bemutatóval egybekötött előadáson a Georgikon Campus növényorvosi MsC-s hallgatói is részt vettek. Tanulmányaik során is tapasztalják azt, hogy az innovatív megoldások elengedhetetlenek az agráriumban.

Van benne teljes mértékig potenciál szerintem, már tényleg ez a jövő. Már a szántóföldeken is látjuk, hogy mennyire felváltotta a gépeket az önjáró permetező például. Szerintem van benne potenciál mindenképpen – osztotta meg Császár Zsófia hallgató.

A hazai növényorvosoknak Európában az egyik legszigorúbb rendszerben kell dolgozniuk. Sok a kihívás előttük, hogy a lehető legbiztonságosabb élelmiszer előállításában tudjanak segíteni. A Georgikonon is cél, hogy minél hasznosabb tudást adjanak a leendő szakembereknek.

A precíziós gazdálkodás, a precíziós növényvédőszer kijuttatás, egyáltalán a precíziós előrejelzési technológiáknak egyre nagyobb jelentősége van. Ezeknek az alkalmazásával jelentősen csökkenthető a növényvédőszer felhasználás. És természetesen nekünk itt a Georgikonon a növényorvos képzésben alapvető feladatunk, hogy azt mutassuk meg a hallgatóknak, hogy mi a jövő, mi vár rájuk, vagy akár néhány év múlva, amikor ők kikerülnek a gyakorlatba és erre is felkészülten tudjanak válaszolni – hangsúlyozta Dr. Takács András Péter a MATE Georgikon Campus egyetemi docense.

A precíziós technológiáknak egyre nagyobb a jelentőségük. Folyamatosan jelennek meg új kártevők, ráadásul 2030-ig 50 százalékkal kell csökkenteni az EU tagállamaiban a növényvédőszerek használatát.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.