A pezsgőt ünnepelték az arácsi tájháznál (veol.hu)

Pezsgőünnepet szervezett az Arácsért Alapítvány a helyi tájház udvarán szombaton, amelyen helyi és környékbeli neves pezsgőműhelyek kiváló termékeit kóstolhatták meg az érdeklődők. A rendezvényt kitűnő hangulat és hatalmas érdeklődés kísérte.

Balatonfüred a Balaton régió egyik legvonzóbb települése – fogalmazott Kontrát Károly országgyűlési képviselő a veol.hu tudósítása szerint. . Hozzátette, az arácsi pezsgőünnep példaértékű esemény, ahol kitűnő minőségű helyi és környékbeli pezsgőket mutatnak be, illetve kínálnak az érdeklődőknek. A pezsgő egyik fontos nevezetessége a környéknek. – Nagyon örülök annak, hogy Arács bemutatja a saját értékeit, ezt az ünnepet bizonyára a későbbiekben szintén megrendezi, mely a közösség életében is nagyon lényeges – vélekedett.

Sipos Árpád, az Arácsért Alapítvány kuratóriumi tagja közölte, „Balatonfüred már nem csak a kultúra, sokféle sport, különös tekintettel a vitorlázásra, valamint az Anna-bál, a szőlő és bor városa, hanem az egyik legnemesebb ital, a pezsgő városa is. Ez a nemes ital elsősorban az arácsiaké.”

A pezsgőünnepet méltatta Nyitrainé Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szőlészeti és borászati intézetének vezetője.

Örömmel folytatjuk a tavaly hagyományteremtő céllal megálmodott utazást a pezsgők világába – ezt Kis Virág megyei képviselő, az Arácsért Alapítvány tagja, a rendezvény háziasszonya mondta. Hozzátette, korábban Balatonfüred várossá nyilvánításának 50. évfordulóján, Arácsi Pezsgés néven kapcsolódtak a város jubileumi eseményeihez. Az akkori rendezvényt Fabacsovics Zoltán korábbi alapítványi elnök és Kemendy László, az arácsi gyökerű pincészet, illetve pezsgőműhely alapítója és tulajdonosa kezdeményezte. A jelenlegi elnökség Kovács Örs vezetésével ezúttal a balatoni pezsgőket állítja fókuszba, az illetékesek a balatoni borvidékek gyöngyszemeit kínálják az érdeklődőknek Arácson.