A támogatások adatainak kiadására kötelezték első fokon a turisztikai ügynökséget (24.hu)

Ki kell adnia a Guller Zoltán vezette Magyar Turisztikai Ügynökségnek az összes kiosztott támogatás adatait. A Fővárosi Törvényszék első fokon meghozott döntése szerint az ügynökség és az irányítása alá tartozó állami cégek közpénzek felhasználásával végzik tevékenységüket, az alaptörvény pedig kimondja, hogy a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek kötelesek a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekkel – írja a 24.hu.

 

A hírportál egy éve írta meg, hogy az MTÜ egyedi döntésekre hivatkozva a nyilvánosság kizárásával osztogat nagy összegű támogatásokat. Bár egyes cégek akár több százmillió vagy milliárd forintot kitevő támogatáshoz is hozzájuthattak, az ügynökség igyekezett titokban tartani a kedvezményezettek nevét.

Az már az első körben kiderült, hogy egyedinek nevezett, de inkább titkos pályázat útján nyert például 800 millió forintot Zoób Kati divattervező és a Tiborcz István korábbi üzlettársához köthető bodajki kastélyt is ebből a forrásból újíthatták fel. A 24.hu több esetről is hírt adott az elmúlt hónapokban.

Az egyik ellenzéki országgyűlési képviselő 2020. március 1-jén közérdekű adatigényléssel próbálta kikérni 2015-ig visszamenőleg az MTÜ, valamint a Kisfaludy2030 Turisztikai Zrt. összes szponzorálási, támogatási, adományozási szerződését és a pályázat kiírása nélkül kiadott támogatásokat. A politikus azt is szerette volna megtudni, hogy a pályázaton kívül pénzeket elnyerő személyek milyen módon jelezték támogatási igényüket az MTÜ-nek, és ezekről milyen eljárásrendben, és ki döntött. A kért információkat azonban a többszöri határidő-módosítást követően sem kapta meg, ezért képviseletében a Czeglédy Ügyvédi Iroda tavaly áprilisban pert indított az ügynökséggel szemben.

Az MTÜ a bíróságon számos kreatív érvet felsorakoztatott annak érdekében, hogy továbbra se kelljen kiadnia az adatokat, ám a január 14-én meghozott nem jogerős ítélet szerint a próbálkozások nem jártak sikerrel – írja a 24.hu.