A pálinka történetét mutatja be az új keszthelyi kiállítás (TV Keszthely)

A pálinka történetét, annak jótékony hatásait és a gyógyászatban való alkalmazását mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb kiállítása. Az október 1-én nyílt időszaki tárlat a pálinkafőzés eszközeit is felsorakoztatja, valamint bemutatja, hogyan változott a pálinka szerepe az ember életében.

A külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer, a pálinka. Így tartották régen és így tartják ma is. A pálinka népi gyógyászatban való szerepét, az egykor használt füveket, alapanyagokat, a népi gyógymódokat és eszközöket mutatja be a Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása – tudósít a TV Keszthely.  Az Élet vize címet viselő tárlat anyaga öltözékekkel, régi fotókkal is szemlélteti a párlat készítését, felhasználását, a rettegett betegségekben való alkalmazását. Megismerteti azokat az eszközöket is, amiket napjainkban is használnak lepárláshoz és kiváló minőségű pálinkát lehet készíteni.  Az évszázadokon átívelő pálinka történetének bemutatása szorosan kapcsolódik a Múzeumok Őszi Fesztiválja prevenciót célzó programjaihoz.

“A tárgyi anyagok szempontjábó, arra törekedtünk, hogy együttműködjünk más múzeumokkal is. Ezért a Pénzügyőr-és Adózástörténet Múzeum anyagát, illetve a Göcseji Múzeum készletét is bevontuk a kiállított tárgyak közé.”

– mondta el Molnár Csenge,a Balatoni Múzeum munkatársa.

A  kiállítás ünnepélyes megnyitóján Vozár Péterné, Keszthely város alpolgármestere beszélt a magyar ember egyik büszkeségéről, annak évszázados múltjáról, kultúrában betöltött szerepéről.

“Első pillanatban meghökkentő, hogy kiállítás a pálinkáról. Aztán amikor ezen elgondolkodik az ember, akkor az jut az eszembe, hogy hagyomány, tapasztalat és hungarikum a pálinka. Mindezeket, ha végiggondoljuk, akkor visszapergethetjük az életünket ill. azon is elgondolkodhatunk, hogy jelen időben mire és hogyan használjuk a pálinkát. Hiszen a népi gyógyászatban is jelen volt és sokszor a mai napig is használjuk a népi gyógyászat elemeit.”

– emelte ki megnyitójában Vozár Péterné alpolgármester.

A tárlat anyagát a múzeumbarátok által felajánlott tárgyak is színesítik. A látogató az átfogó kiállításon azt is megtudhatja, hogy a pálinka volt az első érték, ami bekerült a Hungarikum Gyűjteménybe.

“2008-ban lett meg az a szabályozása, a teljes körű szabályozása a szeszesitaloknak az Európai Unióban, ami a pálinkát is tartalmazza gyümölcspárlat kategóriában és a törkölypálinkát pedig törköly kategóriában. Amikor 2013-ban a Hungarikum törvényt elindították és az egész hungarikum mozgalom elindult, a magyarság nemzeti értékeinek, egyáltalán a magyar kulturális értékeinek összegyűjtésére, akkor első számú hungarikumként, az akkor már uniós oltalmat élvező pálinkát választották. Természetesen a törkölypálinkát is.”

– adott tájékoztatást Szöllősi Edit, pálinkamester.

Az Élet Vize – A pálinka szerepe a népi gyógyászatban című kiállítás a Balatoni Múzeumban 2022. március 19-ig látható.