A nyáron már hatályba léptetnék az új siófoki sétányrendet (Siófoki Hírek)

Korábban a siófoki képviselőtestület  9 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett új rendeletet alkotott a Petőfi sétány és környéke üzleteinek éjszakai nyitvatartási rendjéről. A változásokat a többség pozitívan fogadta, ám akadtak, akik felháborodtak amiatt, hogy a városvezetés nagyobb rendet, tisztaságot szeretne. Dr. Lengyel Róbert polgármester már nyáron életbe léptetné az új rendeletet. 

 

Régi és jogos igénye a siófoki „átlagpolgároknak”, hogy a nyári főszezon időszakában is legyen élhetőbb a városunk azok számára, akik életvitelszerűen itt élnek és szezon ide vagy oda, napi szinten dolgozniuk is kell – mondta a Siófoki Híreknek dr. Lengyel Róbert.

A polgármester szerint a pihenéshez nekik is joguk van. Időszakonként hihetetlen zajterhelés éri a lakóövezeteiket „odalentről” és szerinte épp itt lenne az ideje nyomatékosabban tenni ez ellen. Megtalálni azt a kényes egyensúlyi helyzetet, hogy a szórakozni vágyók és üzlettulajdonosok is elégedettek legyenek, de az éjszaka pihenni szándékozóknak is jobb legyen.

Elmondta: amíg a pandémiás veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti törvényi szabályozás hatályos, addig a rendelet nem léphet érvénybe.

Csak remélni merem, hogy a nyár során hatályba tudjuk léptetni. Ha nem, akkor egyelőre minden marad a régiben, nem tudunk korlátozni.

– tette hozzá. Az alapfelállás az, hogy azon üzleteknek, amelyek bizonyos, a rendeletben megszabott előfeltételeknek nem tudnak, vagy akarnak megfelelni, éjfélkor be kell zárniuk. A főbb feltételek pedig a következők:

Azok a helyek, melyekben zeneszolgáltatás is folyik, a hangrendszerükbe kötelesek lesznek úgynevezett limitert beépíttetni úgy, hogy amikor a zajszint eléri a jogszabály által előírtat, akkor annál tovább nem hangosodhat a zene. Tehát aki eddig bömböltette, innentől ezt nem tudja megtenni.

A következő, hogy minden nyitva maradó üzletnek legyen saját illemhelye. Azért, hogy a hajnalra sok italt elfogyasztók ne az utcán végezzék el a dolgukat. Hangsúlyozta,  itt is a helyzet javulását érhetik csak el, de ennyit mindenképpen meg kell tenni a sétány tisztaságának, kulturáltságának javítása érdekében.

Aztán meg minden olyan üzletnek, amelyik éjszaka alkoholos italt is árul, a területnagyságához kötötten, saját biztonsági őrszemélyzetet kell biztosítania. Ez már csak azért is fontos, mert  idéntől a város már nem fizet közpénzből biztonsági őröket a sétányon. Ha nagyobb rendet akarnak, ettől sem tekinthetünek el.

Megunták továbbá, hogy éjszakánként szeméthalmok borítják el a sétányt és környékét. Ennek egy jelentős részét eldobható poharak teszik ki, ezért döntöttek úgy, hogy azok helyett csak többször használatos, úgynevezett re-poharakban lehessen kiszolgálni a vendéget.

Betiltják a hiányos öltözetű táncosnők közterületi, avagy onnan látható helyeken, főképp üzletek előtt, pultokon történő „vonaglását”. S előírják, hogy az üzletből szeszesitalos üveggel, pohárral nem engedhetik ki közterületre a vendégeiket és az üzletek előtti területek folyamatos takarítását, rendben tartását is megkövetelik majd – sorolta az intézkedéseket dr. Lengyel Róbert.

Így változik az éjszaka Siófokon: megszavazták a sétányrendet